sütés előtti este:
40 dkg liszt bl80
1 dkg élesztő
3 dl víz ebből galuska szerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig…
másnap adok hozzá
60 dkg liszt bl80
2 dkg só
2 dkg élesztő
3 dl víz
Ha túl nagy,lehet fél adagból is!
Összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő.
Kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt.. 250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom…aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel… szép vekni lesz belőle… mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem....bemetszem kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe…jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is.. mehet a sütőbe, mikor szépen pirulgat (45 perc körül) leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm…
a jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele.
Ebből az adagból készülhet 4 bagett. Ekkor a sütés 25 perc.
Friss meleg BAGETT
…szendvicseket csinálok belőle… recept csináltam egy gyors kovászt… 10 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1,5 dl víz… nekem ez is savó volt…. ezt összekevertem ….hagytam 1 órát kelni… ezután egy csipet sót teszek a dagasztóba.. rámértem 40 lisztet, 2,5 vizet… én itt is savót használtam… bele a kovász… kidagasztottam…hagytam kelni 1 órát… ekkor 3 részre vágtam kigömbölyítettem… pihent 10 percet… aztán kilapítottam és téglalap alakúra nyújtottam és feltekertem… az alját összecsíptem…..kicsit meggurigáztam …beletettem a sütőformába…itt még hagytam 20 percet … a sütőbe tettem egy tálka vizet a bagetteket bevágtam, lespricceltem alaposan megszórtam magokkal… 250 fokon megsütöttem..
https://www.sutnijo.hu/kereses?category%5B146%5D=1#results
Még kenyerek.
Bajor kifli
25 dkg liszt 25 dkg rétesliszt 2 dl tej 5 dkg élesztő 3 evőkanál olaj 1 teáskanál só 2 kávéskanál cukor 1 dl langyos víz élesztő, tej, cukor… meg langyosítom… az összes hozzávalóból dagasztunk egy közepesen lágy rugalmas tésztát…. 30 perc kelesztés jön… ezután 12 darabra vágom… kigömbölyítem… még 10 percig hagyom… ezután négyszögletesre nyújtom jó vékonyra… feltekerem… 1 liter vízbe tettem 40 g szódabikarbónát és 1 kávéskanál sót… vizet felforralom…ebbe rakom a kifliket mind a két oldalukat megfőzöm. 10 másodpercig… kiveszem egy lapát segítségével és a tepsire teszem amibe tettem sütőpapírt …a tetejüket bevágjuk… megszórjuk durva szemű sóval meg amilyen mag van…200 fokon 20 perc alatt szépre sütjük.
http://aranytepsi.blogspot.hu/2013/07/sajttal-szort-fokhagymas-tejfolos.html
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összedolgozzuk, dagasztjuk, és langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni. Ha megkelt, kis cipókat formázunk belőle, és kivajazott tepsibe tesszük. Még 20...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűEgy kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, majd az átszitált a liszthez adjuk, és összegyúrjuk még annyi vízzel, hogy lágy, kenyértészta állagú masszát kap...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes1. A vízben felfuttatjuk az élesztőt a csipet cukorral. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne az áttört, főtt burgonyát, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját és be...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű