20 dkg liszt
20 dkg kenyér liszt
15 dkg burgonya ( főzni való )
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 ek cukor
1 ek méz ( elhagyható , bocsi mézigörl )
1 tk só
1 db tojás
1 dl meleg tej
1 dl meleg víz ( ha pucolva főzöd meg a krumplit , akkor annak a főző vízéből )
A burgonyát megfőzöm , hűlni hagyom . A liszteket összekeverem . A közepébe kis fészket készítek . Beleteszem a cukrot . Rámorzsolom az élesztőt . Felöntöm a meleg tejjel . Hagyom , hogy kb. 15 perc alatt felfusson . Krumplinyomón áttöröm a burgonyát . Mindent hozzáadok a liszthez és jól kidagasztom . Meleg helyen a tésztát kétszeresére kelesztem . Lisztes munkafelületen átgyúrom . Ez egy kicsit lágyabb tészta , úgyhogy jól alá kell lisztezni . 16 részre vágom . Kialakítom a zsemle formákat és sütőpapíros lemezen , meleg helyen kb. még 1 órán át kelesztem .
Első ránézésre a formázás után elég kicsinek tűnnek , de nem kell megijedni , igazán zsömle méretűre nőnek . Semmivel sem kell lekenni ! 200 fokon 12-15 perc alatt sülnek meg .
Az összes tej negyedével, és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk. Konyharuhával letakar...
Elkészítési idő: 2 óraLangyos tejben belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és felfutatom. A tészta hozzávalóit összegyúrom. Meleg helyen kelesztem. Átgyúrom. Majd lángosnyi darabokat tépkedek,...
Elkészítési idő:Az összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk úgy, hogy az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyr...
Elkészítési idő:A tejet egy evőkanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk megkelni. A lisztet tálba borítjuk, beleütünk két tojást, adunk hozzá egy evőkanál cukrot, a...
Elkészítési idő: