20 dkg liszt
20 dkg kenyér liszt
15 dkg burgonya ( főzni való )
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 ek cukor
1 ek méz ( elhagyható , bocsi mézigörl )
1 tk só
1 db tojás
1 dl meleg tej
1 dl meleg víz ( ha pucolva főzöd meg a krumplit , akkor annak a főző vízéből )
A burgonyát megfőzöm , hűlni hagyom . A liszteket összekeverem . A közepébe kis fészket készítek . Beleteszem a cukrot . Rámorzsolom az élesztőt . Felöntöm a meleg tejjel . Hagyom , hogy kb. 15 perc alatt felfusson . Krumplinyomón áttöröm a burgonyát . Mindent hozzáadok a liszthez és jól kidagasztom . Meleg helyen a tésztát kétszeresére kelesztem . Lisztes munkafelületen átgyúrom . Ez egy kicsit lágyabb tészta , úgyhogy jól alá kell lisztezni . 16 részre vágom . Kialakítom a zsemle formákat és sütőpapíros lemezen , meleg helyen kb. még 1 órán át kelesztem .
Első ránézésre a formázás után elég kicsinek tűnnek , de nem kell megijedni , igazán zsömle méretűre nőnek . Semmivel sem kell lekenni ! 200 fokon 12-15 perc alatt sülnek meg .
Keverjük el a cukrot a tejben, majd meglangyosítjuk, és ha már langyos, felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba beleszórjuk a lisztet, a zsírt felolvasztjuk, majd a liszthez a...
Elkészítési idő:1. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, és a tésztát összedolgozzuk. 2. Nem kelesztjük. 3. Lisztezett deszkán 8 gombócot készítünk és mindenik gombócot lapos tányér nagyságúr...
Elkészítési idő:Az összes tej negyedével, és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk. Konyharuhával letakar...
Elkészítési idő: 2 óraAz olaj kivételével mindent beleraktam a gépbe, és elindítottam a dagasztást. Kb. 5 perc után, mikor már összeáll a tészta, az olajat is hozzá tettem. 20-30 percig kell dagasztani....
Elkészítési idő: 30 perc+keleszt