Székelykáposzta
2013. április 11., csütörtök írta: Via15 hozzászólás
Annyira nagyon szeretem a főzelékeket, és olyan gyakran feledkeznek meg róluk emberek — például akkor, amikor azon töprengenek, vajon mit is eszik az, aki nem eszik húst. Vagy amikor nem tudják, mit ehetnének, ami olcsó, finom, és egészséges is. Helló! Itt vannak a főzelékek! Igazi hungarikum, mert angolul például még szó sincs rá. :) (Jobb híján a stew-val szoktam elmagyarázni a külföldieknek.) A lisztes-zsíros rántáson lehet spórolni kalóriát, a zöldség legyen benne a lényeg, ne a liszt, és máris minden étrendbe beilleszthető. Szelet rozskenyér opcionális, feltétnek mehet rá sült sajt, zöldségfasírt, vagy — semmi. Érdemes megismerni őket, egyáltalán nem bonyolultak és hamar el is készülnek — ízlés szerint pedig lehet rajtuk javítani, hogy ne az unalmas, sőt, gyakran egyáltalán nem finom menzás emlékek törjenek elő. Fotózásra nem mindig a legjobb alanyok, de kit érdekel. :)
A székelykáposzta hagyományosan pörkölttel készül, ez vega verzióban kimarad, soha nem is készítettem hússal (vegaság előtt se voltam valami nagy húsevő). Nagyon szeretem a savanyúkáposztát, kötelező kör főzés előtt nassolni belőle, úgyis akkor van még benne a C-vitamin. :) Savanyúkáposzta helyett készülhet friss káposztával is, akkor viszont a végeredmény neve lucskos káposzta — abba egy picit több kömény kell, és utólag kell sózni (különben nem puhul meg), de a többi ugyanaz.
Így készül… A savanyúkáposztát 10-15 percre be kell áztatni vízbe, különben fogmaróan savanyú lesz. Ha esetleg túlázik és elvesztette a finom ízét, az áztatós léből vissza lehet majd önteni egy keveset. Amíg ázik a káposzta (kettőnknek 40 dkg elég egyszerre), egy kis fej vöröshagymát felaprítok, olajon megfuttatom, és leszórom pirospaprikával (szokásos indítás a magyar recepteknél :D). Erre jön a lecsepegtetett savanyúkáposzta (jól ki kell csavarni), aztán só, bors, kevés őrölt kömény. Annyi vízzel öntöm fel, hogy egy kicsit leves legyen, de ne lepje el teljesen (itt lehet felhasználni az áztatólevet, ha nem elég savanyú – tessék kóstolgatni!). Szépen fő, a végén egy kis doboz tejfölt egy kevés liszttel kikeverek, belezuttyintom a káposztába, rottyan még kettőt és kész is.
A combokat lebőrözzük és kicsontozzuk, lehetőleg úgy, hogy a hús egyben maradjon. A tenyérnyi darabokat enyhén kiklopfoljuk, besózzuk, borsozzuk, és hűtőbe tesszük. Ragu kész...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KözepesA 25 dkg darált húst kevés olajon előpároljuk. A 15 dkg nyers rizst előfőzés nélkül egy margarinnal kikent hőálló tál aljára tesszük, rárétegezzük a darált húst és a 20 dkg. fagyas...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: 1. felkockázzuk a füstölt szalonnát majd zsírjára pirítjuk. Megtisztítjuk és feldaraboljuk a hagymákat. 2. Hozzáadjuk dinsztelődni a hagymát. 3. Megtisztítjuk, maj...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: NehézA krumplit héjában megfőzzük, majd ha langyosra hűlt, meghámozzuk és karikákra vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, vékonyra szeleteljük (tojásszeletelővel a legjobb)....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű