Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Perui Egészben Sült Csirke Zöld Szósszal


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Csirke:
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt Római kömény
1 evőkanál őrölt édes paprika
2 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt Feketebors
1/2 teáskanál morzsolt, szárított oregano
1 evőkanál Olíva olaj, extra szűz
1 evőkanál desztillált ecet
1 citrom (reszelhető héjú)
1 közepes Vöröshagyma, szeletelve
1 egész csirke
Zöld Szósz:
2 db egész Jalapeno Paprika, vagy helyettesítője
2 dl friss Koriander zöld, vagy helyettesítője
2 gerezd fokhagyma
1 dl majonéz (light)
1 lime leve, vagy citrom leve
1 teáskanál desztillált ecet
2 evőkanál extra szűz Olíva olaj
só és bors

Elkészítés:


Egy kisebb tálban keverd össze a fűszereket: fokhagyma, római kömény, paprika, oregano, só, feketebors. Öntsd hozzá az ecetet és a citrom levét és a reszelt héját.
Mosd meg a csirkét, ha van rajta toklász, csipesszel húzgáld ki ezeket. Tiszta konyharuhával töröld szárazra. Helyezd a csirkét a szeletelt hagymaágyra egy tűzálló tálban.
Jól dörzsöld be a fűszerkeverékkel a csirkét kívül is, belül is. Kösd össze a lábait húskötözó spárgával. Takard le és tedd a hűtőbe legalább 4 de akár 24 órára is. Ha ebédre szeretnéd, akkor előző nap este végezd el azt a folyamatot.
Sütés előtt vedd ki időben a hűtőből, hogy újra szobahőmérsékletű legyen, mert ha túl hideg, a külseje hamarabb kész lesz, míg a belseje nyers még. A sütőt melegítsd elő 225 C°-ra.
Süsd a szárnyast 15 percig így, majd a felgyülemlett szafttal öntözd meg. Csökkentsd a hőt 190 C°-ra, és süsd tovább 45-60 percig, vagy ameddig a beleszúrt hústű könnyedén áthatol a vastagabb részein, és átlátszó tiszta lé csorog a lyukból. Ha van húshőmérőd, akkor a combba beszúrt hőmérőnek 74-75 C° kell mutatnia.
A készre sült csirkét takard le alufóliával és hagyd pihenni egy pár percig. Tálald rizzsel, az eredeti ízek kedvéért főtt babbal.
Amíg a csirke sül, készítsd el a Zöld Szószt. Turmixold össze a friss zöld Jalapeno paprikákat (ha nincs, akkor zöld kalifornia vagy más zöld paprika is megteszi), a friss koriander zöldjét (ha nincs, akkor friss petrezselyem zöldjét), fokhagyma gerezdeket, lime levet (ha nincs, akkor citromlevet), ecetet alaposan. Magas fordulaton turmixolj, hogy selymes legyen az állaga. A turmix legalacsonyabb fordulatán, fedelét levéve, lassan, vékony sugárban öntsd hozzá az olíva olajat is. Sózd, borsozd. A fel nem használt szószt hűtőben tárolhatod akár egy hétig is.
Jó étvágyat!

Perui Egészben Sült Csirke Zöld Szósszal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anya-mami
Aszalt szilvás pulykamell
Aszalt szilvás pulykamell

1.A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk (kb 3x0,5 cm), majd ezekkel a csíkokkal sűrűn megtüzdeljük a pulykamellet. 2.A húst óvatosan megsózzuk (a szalonnák sósságát is figyel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csirkés csusza saját (1)
Csirkés csusza saját (1)

Húst apróra vágom,kisebb fej hagymát is,azt olajon lepárolom ,hozzá adom a húst,kevés vizet,fűszereket,ha megpuhult kukoricát,főzőtejszínt ízlés szerint,a kifőzött tésztával össze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kolbászhússal töltött csirkemell
Kolbászhússal töltött csirkemell

Egy kb. 10 centi széles és 32 centi hosszú őzgerincformát kibéleltem a szalonnaszeletekkel úgy, hogy a szélén is túllógjanak. A húst szeletekre vágtam, klopfoltam, majd beszórtam...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Magdi
Tejszínes, sajtos pulykamell
Tejszínes, sajtos pulykamell

A pulykamell szeleteket sós, borsos, szerecsendiós tejbe áztatom (1 éjszakára). Sütés elõtt egy órával hozzáadom az összezúzott fokhagymát a tejhez. Lisztbe, tojásba, reszelt sajtb...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk