• 25 dkg lencse
• 1 db vöröshagyma
• 1 ek napraforgó olaj
• 1 tk fűszerpaprika
• 1 l víz (vagy füstölt hús lé)
• 2 db babérlevél
• só
• 2 dl tejföl
• 1 ek finomliszt
• 1 ek mustár
• 1 db citrom leve
• 1 tk cukor
1. A lencsét kiválogatjuk, megmossuk, 1-2 órára beáztatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, és felöntjük vízzel vagy ha van, füstölt hús főzőlével. Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Hozzáadunk még annyi vizet, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérleveleket, és ha szükséges, megsózzuk. Ha füstölt lével öntük fel, akkor vigyázzunk, mert a lé már sós. Közepes tűzön puhára főzzük.
2. A tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés forró vízzel, vagy ha elég lé van a lencsén, akkor néhány kanállal kiveszünk belőle, és összekeverjük a lisztes tejföllel. Ezzel behabarjuk a főzeléket, majd ízesítjük a mustárral, citromlével, cukorral, jól összeforraljuk. A babérleveleket kidobjuk. Füstölt csülök szelettel, puha kenyérrel tálaljuk.
1. A megtisztított, feldarabolt zöldbabot feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. 2. Közben...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA krumplikat megmossuk, meghámozzuk és vékonyra felkarikázzuk. Odatesszük főni, beledobjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Ha már majdnem puha a krumpli, a lisztet az olajon m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKevés olajon puhára pároljuk a borsót (konzerv), majd kevés liszttel meghintjük. Felengedjük a konzerv borsó levével, majd hozzáöntünk vizet, és tejet - tetszés szerint. Addig keve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsiradékon megdinszteljük a z.paprikát, a paradicsomot, majd hozzáadjuk a fokhagymát (esetleg 1 teáskanál pirospaprikát) és a cukrot. Ráöntjük a zöldbabot és a sót, valamint anny...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes