• 25 dkg lencse
• 1 db vöröshagyma
• 1 ek napraforgó olaj
• 1 tk fűszerpaprika
• 1 l víz (vagy füstölt hús lé)
• 2 db babérlevél
• só
• 2 dl tejföl
• 1 ek finomliszt
• 1 ek mustár
• 1 db citrom leve
• 1 tk cukor
1. A lencsét kiválogatjuk, megmossuk, 1-2 órára beáztatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, és felöntjük vízzel vagy ha van, füstölt hús főzőlével. Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Hozzáadunk még annyi vizet, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérleveleket, és ha szükséges, megsózzuk. Ha füstölt lével öntük fel, akkor vigyázzunk, mert a lé már sós. Közepes tűzön puhára főzzük.
2. A tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés forró vízzel, vagy ha elég lé van a lencsén, akkor néhány kanállal kiveszünk belőle, és összekeverjük a lisztes tejföllel. Ezzel behabarjuk a főzeléket, majd ízesítjük a mustárral, citromlével, cukorral, jól összeforraljuk. A babérleveleket kidobjuk. Füstölt csülök szelettel, puha kenyérrel tálaljuk.
A megtisztított, felkockázott vagy karikákra vágott burgonyát annyi hideg vízzel felöntjük, hogy ellepje és feltesszük főni. Amikor majdnem puhára főtt, kivesszük a főzővizéből és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tököt meghámozzuk, kimagozzuk, legyaluljuk, és enyhén besózzuk. A fagyasztottat csak lecsepegtetjük. A hagymát vékony szeletekre gyaluljuk (uborka gyaluval), a paprikát és parad...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűFelaprítjuk a hagymát és a kaprot úgy, hogy nagyobb darabok ne maradjanak benne. Olajon megpirítjuk a hagymát, teszünk bele egy kevés sót, majd erre a pirított hagymára rátesszük...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA lencsét odateszem főzni, annyi vízzel, hogy ellepje. Teszek hozzá babérlevelet egy kis fej vöröshagymát. Nem áztatom előre a lencsét hamar puhul. ha elkészült berántom, ízesítem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű