• 25 dkg lencse
• 1 db vöröshagyma
• 1 ek napraforgó olaj
• 1 tk fűszerpaprika
• 1 l víz (vagy füstölt hús lé)
• 2 db babérlevél
• só
• 2 dl tejföl
• 1 ek finomliszt
• 1 ek mustár
• 1 db citrom leve
• 1 tk cukor
1. A lencsét kiválogatjuk, megmossuk, 1-2 órára beáztatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, és felöntjük vízzel vagy ha van, füstölt hús főzőlével. Ezután hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Hozzáadunk még annyi vizet, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérleveleket, és ha szükséges, megsózzuk. Ha füstölt lével öntük fel, akkor vigyázzunk, mert a lé már sós. Közepes tűzön puhára főzzük.
2. A tejfölt simára keverjük a liszttel, kevés forró vízzel, vagy ha elég lé van a lencsén, akkor néhány kanállal kiveszünk belőle, és összekeverjük a lisztes tejföllel. Ezzel behabarjuk a főzeléket, majd ízesítjük a mustárral, citromlével, cukorral, jól összeforraljuk. A babérleveleket kidobjuk. Füstölt csülök szelettel, puha kenyérrel tálaljuk.
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, szárát meghámozzuk. (A fagyasztott brokkolit kevés olajon kiolvasztjuk, majd egyből pároljuk.) Úri gusztusunk szerint előkészí...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA hagymát apróra vágom, olajon megpirítom, megszórom pirospaprikával, hogy egy kis szint adjak a főzeléknek, rádobom a gyalult tököt és felöntöm tejsavóval, hogy ellepje. Megsózom,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sárgaborsót beáztatjuk egy éjszakára. Egy szűrőkanálba tesszük, folyó víz alatt leöblítjük. Feltesszük főni,amikor felforr a habját leszedjük. Ízesítjük őrölt borssal, sóval, 1 t...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA zöldborsót vízben rakjuk oda főni épp,hogy ellepje. Amíg meg nem puhul, közbe tejjel pótoljuk ha a víz el fő róla, ízesítjük sóval borssal, cukorral delikàttal. A lisztből olaj...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz