Családireceptkönyv.hu

Szánter házi kenyere


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A 12 órás előtészta receptje:
300 ml víz
300 g liszt
2 evőkanál olaj, vagy vaj
30 g élesztő
A befejezéshez:
600 ml víz
1,3 kg BL55 liszt
7 csapott kávéskanál só
a 12 órás előtészta

Elkészítés:




A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon. Egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni. Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.

A kenyér összeállítása. Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon. Dagasztás után már nem szabad lisztezni. Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba. A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.

A kelesztési idő után, megformázom és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, éles pengével. Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm. 40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni, erős, arany barnára. A sütőből kivéve nem vizezem meg a tetjét. Ha erős aranybarnára sütjük a kenyeret akkor gyönyörűen cserepesedni fog!

Lehet jénaiban, cserép edényben, tepsiben, cserépben, zománcos tálban is kenyeret sütni. Ha nem borítjuk be, akkor vizet kell tenni a sütőbe és a gőzzel telt forró sütőbe kell elkezdeni a sütést.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
CSOKIS-DIÓS TORTA (tojásfehérje hasznosítása)
CSOKIS-DIÓS TORTA (tojásfehérje hasznosítása)

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Beletesszük a többi hozzávalót, párszor átkeverjük, hogy jól elegyedjenek a tojáshabbal és sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük. (Sü...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Egyszerű sajtkrokett recept
Egyszerű sajtkrokett recept

A sajtot egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást. Kézzel jól összedolgozzuk, könnyen és hamar összeáll. Kisebb golyókat formázunk, amit a két tenyerünk között r...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rakott palacsinta sonkával, camemberttel, tojással
Rakott palacsinta sonkával, camemberttel, tojással

Főzzük meg a tojásokat. A tésztához a tojást kézi habverővel összekeverjük, a liszt felével csomómentesre keverjük, majd a vizet és a tej felét keverjük bele, aztán a maradék lisz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
ZÖLDSÉGES RIZSGOMBÓC
ZÖLDSÉGES RIZSGOMBÓC

A rizst dupla mennyiségű enyhén sós vízben hagyományos módon puhára pároljuk majd hűlni hagyjuk.(azok a fajták jók,amik egy kicsit szétfőnek,mert csak akkor áll össze) Közbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk