3 evőkanál étolaj
200 g szalonna - kolozsvári (füstölt)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 csapott evőkanál kristálycukor
500 g vörös bab - konzerv
1 teáskanál só
feketebors (őrölt)
0.5 teáskanál chili (őrölt)
0.5 teáskanál római kömény - őrölt
víz
A szalonna bőrét levágjuk és felkockázzuk.
Az étolajon elkezdjük a szalonna zsírját kiolvasztani. A cukrot rászórjuk, elkeverjük. Ez szépen karamellizálódni fog.
Közben a vöröhagymát felkockázzuk, vagy felkarikázzuk. Ki hogy szereti. :)
Ha kiolvadt a szalonna zsírja, rádobjuk a vöröshagymát és rányomjuk a fokhagymát. Üvegesre pároljuk.
Ha szép üveges a hagyma, adjuk hozzá a babot és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Majd főzzük, míg elforrja a levét.
Közben fűszerezzük, ekkor még csak óvatosan.
Mikor a lé elfő - kb. 10 perc -, újra felöntöm vízzel és ismét elfőzöm róla. Ezt kb. 4-szer megcsinálom, míg a bab annyira szétő, hogy a kanalat bele lehessen állítani, de azért a babszemek még úgy-ahogy egyben vannak.
Az utolsó felöntésnél addig főzzük, hogy annyira hagyjuk zaftosra, amennyire mi magunk szeretnénk. Javallott egy kis zaftot hagyni rajta, mert ahogy hűl, még jócskán sűrűsödik! Megkóstoljuk, ha kell még bele fűszer, beállítjuk az ízét és kész is! Friss kenyérrel fogyasszuk! :)
Lábosban forraljunk vizet, sózzuk, ha forr, szórjuk bele a rizst, főzzük puhára. (Ha van esetleg sok maradék húsleves, megfőzzük abban.) A cukkinit, a hámozott répát és a zellert k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA barna rizst előző este beáztatjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, és beáztatjuk. A víz felét felforraljuk, majd beletesszük a brokkolit. Amikor újra forrni kezd, szűrőkanállal e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát vékony csíkokra vágjuk, és kevés olajon megpároljuk, majd sózzuk. A rizst megfőzzük, sóval és borsikafűvel ízesítjük. Mikor a káposzta és a rizs kész, összekeverjük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát apró kockákra vágom, és összekeverem a hússal, a tojással, a sóval, a borssal, a majoránnával, 1 tk pirospaprikával, 2 ek étolajjal és a rizzsel. A masszából vize...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Könnyű