tészta:
20 dkg lágy vaj,25 dkg porcukor,1 egész tojás, 1,5 dl tej, 8 dkg liszt,
2 teáskanál sütőpor,70 dkg liszt
töltelék:
20 dkg vaj,3 egész tojás és 6 dkg cukor, rumot és egy púpos evőkanál baracklekvár,
piros és a zöld ételfesték
20 dkg lágy vajat, 25 dkg porcukorral elkeverünk. Adjunk hozzá 1 egész tojást, 1,5 dl tejet és 8 dkg lisztet, amiben ,2 teáskanál sütőport előzőleg elkevertünk.
Ezt a folyékony masszát egy óráig pihentessük a konyhában. (nem hűtőben)
Utána keverjünk hozzá 70 dkg lisztet és kézzel dolgozzuk össze, gyúrjuk tésztává.
Gömbölygessünk kicsi golyókat a tésztából, és sütőpapiros tepsin, forró sütőben süssük világossárgára. Én a golyókat sütés elött tenyérrel egy kissé lelapítottam. Nagyon vigyázzatok, hogy ne süssétek túl a golyókat, mert akkor utána már száraz lesz a süti. Éppen csak egy kis színt kell kapnia sütéskor.
Ezután a sütőből kivéve, még melegen egy késsel vagy kávéskanállal kivájtam a félgömbök közepét.
A töltelékhez egy fémedényben 20 dkg vajat gőz fölött, 3 egész tojással és 6 dkg cukorral krémmé főzzünk. Adjuk hozzá a kivájt félgömbök közepét, rumot és egy púpos evőkanál baracklekvárt. Színezzük meg kakaóporral . Töltsük be a barackokat és illesszük össze.
A színezéshez a piros és a zöld ételfestéket egy kevés langyos vízben feloldjuk és ecsettel fessük be a barackok egyik oldalát pirosra először pirosra , majd forgassuk azonnal kristálycukorba. Majd ezután a másik felét pedig zöld színűre és szintén cukorba.
Néhány tipp : a félgömbök kivájását fontos, hogy még melegen végezzük! Ha pár el is törik belőle, nem gond, mert jó lesz a töltelékbe.
Nem száraz, finom omlós! Díszítéshez zöld levélkét, vagy szegfűszeget is használhatsz.
Ennél a tésztánál is külön verjük fel a fehérjét kemény habbá. Azért kell a cukor egy részét a fehérjéhez adni ebben az esetben is, mert segít keményebb habbá verni a fehérjét, val...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét a sóval felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, majd a vizet adagoljuk a masszához, végül a sütőporral kevert, szitált liszte...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. Mikor már elég krémes állagú, kivajazott sütőformába tesszük és 20 percen át sütjük 180 fokon. Közben elkészít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 1 óra hosszat pihentetjük,majd vékonyra kinyújtjuk. A túrós töltelék hozzávalóit összekevertem. Derelyevágóval a tésztát négyzetekre vágtam,a...
Elkészítési idő: 1óra30 perc Nehézség: Könnyű