a tésztához:
8 tojás,15 dkg porcukor,1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál keserű (cukrozatlan) kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor),15 dkg liszt
a krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor,7 dl tej,20 dkg porcukor
10 dkg vaj/margarin,+ kis üveg (házi) baracklekvár
színes francia drazsé (2-3 csomag)
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra és alsó-felső sütési funkcióra.
A 8 tojást (alapos mosást követően) kettéválasztottam.
A sárgákhoz hozzáadtam a cukor felét, a vaníliás cukrot, a kakaóport, és 2 evőkanál meleg vízzel habosra kevertem.
Kimértem a lisztet és elkeverem benne a szódabikarbónát, majd alaposan a barna masszához forgattam.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem, félidőben a porcukor másik felét hozzászórtam. Keverőlapáttal forgattam a barna, lisztes krémhez, amíg egyneművé vált.
A közepes tepsimet (37x28 centis) sütőpapírral béleltem, majd a tésztamasszát beleöntöttem, eligazgattam benne, az oldalpapíron mind a négy oldalon kissé felhúzgáltam, hogy lehetőleg ne fújódjon fel, és ne essen össze sütés közben és után a tészta.
Betoltam a forró sütőbe és 25-30 perc alatt megsütöttem (sütőfüggő, a közepébe szúrt hústűvel/fogvájóval, stb. ellenőrizhető).
Amíg a tészta sült, felfőztem a pudingot:
Egy tálkába öntöttem a pudingporokat, hozzáadtam a 10 dkg porcukrot, kézi habverővel folyamatosan keverve apránként hozzáadtam kb. 2 deci tejet, amivel csomómentesre kevertem.
A maradék tejet vízzel öblített lábasba öntöttem, forrni kezdett, amikor vékony sugárban, a habverővel történő szintén folyamatosan keverés közben vékony sugárban hozzácsorgattam a pudingporos-tejes keveréket, amivel besűrítettem. A tűzről levéve, időnként alaposan átkeverve kihűtöttem.
Közben a kisült piskótaalapról még melegen lehúztam a papírt és rácson (időnként átfordítva) hagytam kihűlni. Ekkor nagyméretű, recés (kenyérvágó) késsel a vastagságát kettészeltem.
Az egyiket egyenletesen megkentem lekvárral.
A kihűlt pudinghoz hozzákevertem a 10 dkg vaj és a 10 dkg porcukor fakanállal alaposan elkevert masszáját, majd a másik tésztára kentem a fele mennyiséget.
Megkent felükkel egymásra fordítottam.
A tetejére is lekvárt kentem, majd a maradék krémet is eloszlattam rajta.
Én rögtön megszórtam egy csomag drazséval, ami csak később, a hűtőben pihenésében rápillantva derült ki, hogy nem volt jó ötlet, mert egyszerűen leoldotta a cukorról a mázat a puding. Szóval, mindenképpen azt javasolnám, hogy a díszítéssel várjuk meg a fogyasztás előtti pillanatokat. Akár a már felkockázott sütikre is rá lehet igazítani a gyerekcsemegét…
1. A legjobb – amennyiben rendelkezünk késes aprítóval -, hogy ha abban daráljuk meg a diót, és amikor már elég jól összeaprította a gép, beledobjuk a két tojás sárgáját, az egyik...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A kéz melegétől a zsiradék felpuhul és egyre könnyebbé válik az összeállítása. 2 óra hosszára hűtőbe tesszük. Az idő lejárta után sodorjuk és süt...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA lapok hozzávalóit összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lapokat egyenként kinyújtjuk, sütőpapírral fedett tepsibe fektetjük és kb 12-15 perc a...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Közepes