Hozzávalók a tésztaréteghez:
(1 darab őzgerincformához)
25 dkg darált háztartási keksz, kb. 10 dkg puha vaj (szobahőmérséklet
5 dkg porcukor, 2 csapott evőkanál kakaópor
2 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
néhány evőkanál tej (csak annyi, hogy jól összeálljon a tészta, de ne legyen ragacsos)
kb. 16 darab négyzet alakú háztartási keksz
A krémhez:
2 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, 1 csomag vaníliás
pudingpor, 3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), 4 dl tej
2-3 banán (vagy kb. 30 dkg más gyümölcs: málna, szeder, eper, meggy...)
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj
1. A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval (kivéve a négyzet alakú kekszeket). Utoljára adjuk hozzá a tejet, mert abból csak annyi kell, hogy jól összeálljon a massza, de ne legyen ragacsos.
2. Az őzgerincformát fóliával kibéleljük úgy, hogy a fólia kilógjon mindenhol, majd a kekszes masszával egyenletesen körbetapasztjuk az őzgerinc oldalát - félretesszük.
3. A krémhez a pudingport, a cukrot pici tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is és elkészítjük a pudingot jó sűrűre. A mosogatótálcába hideg vizet engedünk és kevergetve kihűtjük a pudingot (így nem bőrösödik be a puding és pillanatok alatt kihűl).
A tejszínhabot felverjük a habfixálóval és a kihűlt pudinghoz keverjük óvatosan.
4. Elővesszük az őzgerincformát, melybe előzőleg belenyomkodtuk a kekszréteget, és félig megtöltjük a krémmel, ráhelyezzük a banánokat, befedjük a maradék krémmel. A krém tetején sorba kirakjuk a négyzet alakú háztartási kekszeket, majd a kilógó fóliával becsomagoljuk a formát és hűtőbe tesszük 3-4 órára (de legjobb 1 egész éjszakára), hogy kellően átpuhuljon a kekszréteg, ne legyen száraz/morzsalékos, így nagyon jól összeáll a desszert.
5. Másnap óvatosan kiborítjuk egy tálcára. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, elkeverjük benne az olajat és bevonjuk vele az őzgerinc desszertet. 40-50 percre betesszük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.
6. Forró vízbe mártott/megtörölt késsel óvatosan felszeleteljük és tálaljuk.
Lehet a krémhez keverni zselatint, ezáltal tuti, hogy nem lesz "folyós" a krém.
Hideg vízben lágyítsd meg a zselatinlapokat. Facsard ki a citromat. Öntsd a citrom levét egy főzőtálba. Keverj hozzá 70 g cukrot (a többi 100 g-ra később lesz szükség) , önts hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét kemény habbá verjük, kanalanként eldolgozzuk benne a porcukrot, egyszerre hozzáadjuk a tojássárgás és végül könnyedén hozzákeverjük a lisztet, vigyázva, hogy a h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból 2 lapot süssünk ki, külön-külön, mert vékony lapokat kapunk. Legjobb, ha a hozzávalókat elfelezve, külön keverjük ki a lapokhoz a masszát. Ehhez a tojások s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tepsi alját kipakoljuk kekszekkel. A tejet 2 dl kivételével elkezdtem forralni. A cukrot a pudingporral és a kimaradt tejjel csomómentesre kevertem, majd a forró tejhez öntött...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű