(kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből)
40 dkg rétesliszt
25 dkg vaj vagy margarin
(legjobb zsírral, de zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez)
1 csipet só
2 dl tejföl
A diós töltelékhez:
10 dkg darált dió
porcukor ízlés szerint (nálam kevés, mert sütés után még forgatva van porcukorban)
3 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
1 kisebb fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
fél zacskó vaníliás cukor
0,2 dl tej (ha nem eszik belőle gyermek, akkor tej helyett lehet rum)
A mákos töltelékhez:
ugyanaz, mint a dióshoz, csak darált dió helyett 10 dkg darált mák
A lekváros töltelékhez:
10 dkg sűrű házi szilvalekvár
+ a hempergetéshez fél cs. vaníliás cukor és 2 evőkanál porcukor
1. A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrom. Három részre osztom, gömbölyűvé gyúrom, majd letakarom és 15-20 percig pihentetem.
2. Addig összekeverem a hozzávalókat külön-külön mindegyik töltelékhez.
3. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 3 mm vastagra, és egy 7-10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. (a leeső tésztadarabokat szintén összegyúrom és kiszaggatom)
4. A kör alak alsó részére teszek 1 kávéskanálnyi tölteléket, feltekerem, majd kis kifli alakra formázom.
5. Sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm. (sima sütőben 180 fokon 15-20 percig)
6. Amikor megsültek a kiflik, akkor még forrón meghempergetem a vaníliás porcukorban.
Kör alakúra szaggatva a tésztát, nagyon egyszerű elkészíteni a kis kifli formákat és igazán csinosak, guszták lesznek.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy órát pihentetjük, majd lisztezett gyúrótáblán 3 mm-re nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Szilikonos sütőpapírral fedett te...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált kekszet a kakaóporral összekeverjük. Ezután egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kaka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet felforraljuk, beletesszük a sót, a margarint és a cukor, majd takarékra állítva a lisztet folytonosan keverve belerakjuk. Amikor már összeállt, levesszük a tűzről, és hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A fagyikészítést megelőző este hámozd meg a banánokat, darabold fel őket, majd tedd a mélyhűtőbe egy műanyagdobozban. 2. Amikor eljött a desszert ideje, szedd ki őket, és tedd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű