4 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 23 dkg liszt, 1 citrom, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, csipetnyi só, 10 dkg szeletelt mandula; a tálaláshoz: porcukor
II.varíáció
5 tojás,,13 dkg margarin,,25 dkg vaníliás cukor,,20 dkg liszt,
1 citrom reszelt héja,,2 dkg élesztő,,1 evőkanál langyos tejföl,,5 dkg dió.
A vajat habosra keverjük előbb a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a citrom reszelt héját meg a levét, a vaníliás cukrot és ezekkel együtt is kikavarjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a sütőporral összevegyített liszttel együtt belekeverjük a vajas masszába. Sütőpapírral ellátott, 25x30 cm-es tepsibe simítjuk, megszórjuk a mandulával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, 6-7 cm-es kerek kiszúróval vagy pohárral kifli formára szaggatjuk a süteményt. Tetejét megszórjuk porcukorral.
II.varíáció
A tojások sárgáját a megpuhított margarinnál és a cukor háromnegyed részével habosra keverjük. Az élesztőt egy kanál langyos tejfölben feloldjuk, és a kikevert tojássárgájával jól elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, kanalanként beledolgozzuk a cukor negyed részét. A reszelt citromhéjat a liszttel összekeverjük. A kemény habot a liszttel óvatosan a tésztához keverjük. Kizsírozott, lisztezett sütőlapon, kb. 2 cm vastagságban elkenjük, betakarva, 30-40 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Darabosra vágott dióval megszórjuk; mérsékelten meleg sütőben sütjük 25-30 percig. Mielőtt a sütést befejezzük, tűpróbával győződjünk meg, hogy a tészta megsült-e. A megsült tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és még melegen, kb. 4 cm átmérőjű fánkszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle.
Tölteléket össze főzni, hűlni hagyni Tészta hozzávalóit össze gyúrni 4 fele osztani, körré nyújtani, 8 részre osztani. A háromszöget 3 helyen bevágni szélére 1 kk töltelék,felt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojásokat alaposan ki kell keverni a cukrokkal, majd hozzáadjuk a joghurtot és az olajat. 2. Hozzáreszeljük a citromhéjat, végül hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet. 3....
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Az tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd zsírozott tepsibe, egymástól egyenlő távolságra kb 18 golyót teszünk le. 2. A következő krémet öntjük köréje: a margarint a két fajta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTegyük a lisztet, a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a hideg vajat egy keverőtálba, majd robotgéppel kezdjük el morzsalékosra keverni. (Én a lisztet kb. 30 percre bete...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes