A tészta:
20dkg átszitált jéghideg liszt,10dkg darált dió,17dkg fagyos házi zsír / mindig volt a mamánál!,2dl zsíros tejföl,csipet fahéj és só
tölteléket.
20djg darált dió,3ek. méz,1db. bio narancs héja,csipet só,1tk mézeskalács fűszerkeverék /a Fűszeresé isteni!,1dl. forró tejszín
És a mákos változat!
Tészta:
30dkg jéghideg átszitált liszt,2 nagy marék egész mák,17dkg fagyos házi zsír,csipet só,fél bio citrom reszelt héja,2dl zsíros tejföl
A tésztát gyorsan összeállítottam, összegyúrtam, majd cipóvá formálva fóliába csomagoltam.
Két órára a hűtőbe tettem.
Addig elkészítettem a tölteléket.
A tejszínt felforraltam, majd a sót és a mézet elkevertem benne.
Ezzel öntöttem le a fűszeres diót.
Kihűtöttem.
A tésztát kivéve a hűtőből, átgyúrtam, majd lisztezett lapon fél cm vastagra kinyújtottam.
Juci mama, mindig derelyevágóval lapokat vágott, közepébe tette a masszát, majd ráhajtotta a tészta felső lapját, majd villával körbe lezárta.
Én most korongokat szaggattam, az alsó korong közepébe tettem a krémet, ráborítottam egy másik lapot, majd én is egy desszertes villával, összenyomtam a két lapot.
Előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsin, 180 fokon 15-17 percig sütöttem.
Akkor jó, amikor a sütink széle már szép piros!
Azonnal, még forrón, házilag készült vaníliás porcukorral megszórtam.
Mama, mindig átforgatta egy nagy tál porcukorban.
Tényleg elomlik a szájban, és pedig az egyszerű népi konyha olcsó és egyszerű találmánya!
Mákos változat:
Ezzel a sütivel is úgy kell eljárni, mint a dióssal.
A kiszaggatás után, sűrű, cukormentesen készített, házi szilvalekvárt tettem a linzerek közepébe!
Természetesen lehet mással is tölteni ezt a tésztát!
Pl.: gesztenyekrémmel, lekvárokkal, mandula vagy mogyorókrémmel, de még a csoki ganázs is szóba jöhet!
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk A tejet beleöntjük egy kisebb lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sütőt előmelegítjük 200 fokra, a muffin formákat kibéleljük papír kapszlival. A banánokat villa segítségével pépesre nyomkodjuk. Miközben még nyomkodjuk, hozzáadjuk az o...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyűkeverjük, 200 fokon sütjük
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a citromkrémet készítjük el. Egy nyeles lábosban összekeverjük a cukrot, a tojássárgákat, a citromlevet, a citromhéjat és a keményítőt. Ezután közepes hőfokon melegíteni k...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű