tészta: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12 dkg cukor, 1 cs sütőpor, 1 csipet só, 2 e.k. tejföl ( vagy 2 e.k. tej ) , 2 tojás
töltelék 2 üveg meggybefőtt , 7 dl meggylé, 5 e.k. cukor, 2 cs vaníliás pudingpor, 2 kávéskanál fahéj
vagy 7dl 100 % almalé, 1 kg reszelt alma
Előbb a tölteléket készítem el : a 7 dl gyümölcslét a fahéjjal,a pudingporokkal és a cukorral felfőzöm, ezután hozzákeverem a gyümölcshöz. Félreteszem hűlni.
A tésztához elmorzsolom a lisztet a margarinnal, hozzákeverem a cukrot, sütőport, csipet sót, ezzel is elkeverem. Ezután a tejfölt és a tojásokat ( A tojást külön egy kistányérban felverem és kb 1 evőkanállal félreteszek belőle, amivel a pite tetejét megkenem ) Összegyúrom a tésztát, kettéosztom. Az első adagot kb 25x35 tepsi nagyságúra nyújtom ( kb fél cm vastagra) beleterítem a tepsibe, ráegyengetem a tölteléket, kinyújtom a másik lapot, ráterítem. Villával megszúrkálom, lekenem a tetejét a félretett tojással.
180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütöm. ( ha pirul a teteje sütőpapírral letakarom ) Kihűlve szeletelem.
A tészta mindenféle pitéhez jó alap.
Krém: 3 egész tojást 15 dkg cukorral jól kikeverünk, 3 dl tejjel feleresztjük, 5 kanál liszttel és 1 vaniliáscukorral simára keverjük. Gőz fölött állandó keverés mellett sürüre főz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt az édesítőszer tablettákkal, langyos tejjel felfuttatjuk. (A tablettával könnyű tésztát kapunk majd!) A lisztet cukorral, tojással, vajjal, a felfuttatott élesztővel,...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes1. A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral. 2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat, majd a f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zabkekszet ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk és összekeverjük a kekszmorzsával. Egy tetszőleges méretű tortaformát (én 24 és 26 cm-es formát szoktam használni) kibélelünk sütőpa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű