menu

Családireceptkönyv.hu

Marcipános csokitorta sütés nélkül


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


16 centis formához

25 dkg Amaretti keksz,8 dkg olvasztott vaj,2 dl habtejszín
(30% - os),10 dkg fehér csokoládé,12 dkg étcsokoládé, 1 t.k. expressz zselatin,12 dkg marcipán,3-4 dkg szeletelt mandula, 2 csomag robbanós cukor,1/2 dl Amaretto likőr

Elkészítés:


A kekszet morzsoljuk durvára. Szerintem sokkal finomabb az alap, ha maradnak benne nagyobb, ropogós darabok, a vaj úgyis összefogja.
A vajat olvasszuk meg és öntsük a morzsára.
Jól keverjük össze. Várjunk vele, hagyjuk kissé kihűlni.
A tortaformát szórjuk be kevés robbanós cukorkával.
A kekszes morzsához is keverjünk a cukorkából és óvatosan nyomkodjuk el a forma aljában, majd tegyük a hűtőbe.
A tejszínt melegítsük fel, de nem kell forralni.
A csokikat törjük össze és vízgőz felett olvasszuk fel.
A meleg tejszínt apránként keverjük a csokoládéhoz, közben egy spatulával szorgosan kevergessük, hogy szép fényes krémet kapjunk. Adjuk hozzá a zselatint és az Amaretto likőrt és keverjük addig, amíg teljesen egynemű és fényes krém születik belőle. Hagyjuk szobahőmérsékleten lehűlni.
A marcipánt nyújtsuk a formánkkal megegyező méretű karikára.
Vegyük ki a hűtőből az alapot. Szórjuk meg robbanós cukorral és óvatosan fektessük rá a marcipánt. A széleit nyomkodjuk a széléhez, hogy a krém ne tudjon átfolyni rajta.
A lehűlt krémet öntsük a marcipánrétegre és tegyük pár órára a hűtőbe, de a legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk.
A szeletelt mandulát pirítsuk meg egy száraz serpenyőben és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az alaposan kifagyott tortát ültessük egy felfordított tálra és karamellízáló pisztollyal melegítsük körbe, így gyönyörűen elengedi a krém a karimát, majd csúsztassuk le a peremet.
A tortát emeljük át egy tortatálra.
A lehűlt pirított mandulát keverjük el a robbanós cukorral és szórjuk meg a torta tetejét. Ezt a műveletet érdemes csak a tálalás előtt elvégezni, hogy bőséggel legyen a tortán a robbanóanyagból.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kissé zajos ez a finom tortácska. Vicces, szórakoztató és mennyei, érdemes tenni vele egy próbát. Igaz a technika még nem tökéletes, de működik. Ugyanis, ha nedvesség és pára éri a cukorkát, akkor kipattog, ezért nagyon nagy óvatosságot és odafigyelést igényel. Párás, ködös időben ne is kezdjünk hozzá, mert akkor már csak a levegővel érintkezve is iszonyatos pattogzásba kezd.
Heston Blumenthal engem teljesen megfertőzött az őrültségeivel, tőle ered az alapötlet, de az ízesítés már az én kreálmányom. Apró trükköket természetesen nem árul el - vagy csak én nem találtam megfelelő leírást, ezért okozott némi fejtörést a kivitelezés. Természetesen a cukorka nagy része aktivizálta magát készítés közben, így elég fura hangok hagyták el a tortaformát, de szerencsére jutott belőle a szánkba is :)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Eperrel díszített vanília Torta
Eperrel díszített vanília Torta

8 tojásos kakaós piskóta- Farkas Vilmos receptje alapján A krémet elkészítjük,ha kihűlt a piskóta töltjük A krémbe eperszemeket keverünk lazán Majd a külsejét díszítjük A tetej...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mici Korcz
Cukormassza alaprecept
Cukormassza alaprecept

A zselatint és a vizet egy tálban keverjük össze. A por alakú zselatinnak az összes vizet fel kell vennie. Hagyjuk 10 percig állni, majd adjuk hozzá a szőlőcukrot és az egészet teg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Nikolett
Szám torta fehéren-feketén
Szám torta fehéren-feketén

fekete tészta A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral, vízzel, olajjal jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával, kakaóporr...

Elkészítési idő: 120
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Monamari
Mákos almatorta
Mákos almatorta

Az egész tojásokat habosítsd fel,el, majd add hozzá a többi alapanyagot, jól keverd össze. - Szilikon sütőformában 180 fokon 25-30 perc alatt süsd készre. Egyszerű, laktató...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk