menu

Családireceptkönyv.hu

Piskóta recept


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


6 tojás, 6 púpozott evőkanál porcukor, 5 púpozott evőkanál liszt, csipet só (ízlés szerint: fél citrom reszelt héja), 1 kávéskanál citromlé (vagy ecet)

Elkészítés:


A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Az előzőleg jól lehűtött tojásokat felütjük, és a fehérjét a sárgájától szétválasztjuk. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a porcukor egyharmadával és a sóval, valamint, ha teszünk bele, a reszelt citromhéjjal.


A tojásfehérjébe belecsorgatjuk a citromlevet (keményebbre lehet verni általa), majd elkezdjük verni. Amikor kezd habosodni, fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot, és olyan kemény habbá verjük, hogy a habverőn megálljon. Ha ezt az állapotot elérte, azonnal hagyjuk abba a habverést, mert ellenkező hatást érhetünk el vele.


A kemény habba óvatosan belekeverjük a simára kevert cukros sárgáját. Keverés közben vigyázzunk, hogy a hab ne törjön meg. Fontos, hogy a habverésnél a fakanál mindig félkört írjon le, fentről lefelé. Ugyanezzel a mozdulattal keverve beleszórjuk az átszitált lisztet, és könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk.


Egy tortaforma alját vajjal kikenjük, liszttel meghintjük (vagy sütőpapírral kibéleljük). A forma oldalát sohase vajazzuk meg, mert akkor összeseik a tészta!
Belesimítjuk a tésztát, úgy, hogy a közepe fele alacsonyabb (vagyis homorú) legyen, mert sülés közben a közepe némileg felpúposodik, és beletesszük az előmelegített sütőbe. 20 percig sütjük közepes lángon anélkül, hogy a sütőajtót kinyitnánk.

A piskóta nem szereti a gőzös sütőt, ezért a résnyire nyitott sütőajtóhoz tegyünk egy hurkapálcikát és úgy zárjuk rá az ajtót. Az így a keletkezett kis rés elegendő ahhoz, hogy a piskótából kiáramló gőz kiszökhessen a sütőből.
Ha már érezni lehet a tészta illatát, a lángot kicsit mérsékeljük. A megsült piskótát (tűpróbával érdemes ellenőrizni) hagyjuk kihűlni, majd az oldalát körülvágjuk és deszkára borítva a sütőpapírt lehúzzuk róla. Csak akkor vágjuk fel, ha a tészta teljesen kihűlt.

Trükkök, tippek, praktikák:


A piskóta tészta titka a sok levegőben (ettől lesz könnyű a szerkezete). Erre a legjobb megoldás, ha a tojássárgáját és fehérjét külön-külön habosítjuk fel. Ha jól ki van keverve a tojás, nincs szükség sütőporra, de aki bizonytalan, tehet bele egy keveset.

Természetesen az alapreceptet felturbózhatjuk még néhány hozzávalóval, ami különlegesebb ízt kölcsönöz a piskótának. A leggyakoribb, ha reszelt citromhéjat teszünk bele, és egy leheletnyi citromlé (vagy ecet) pedig segít, hogy a fehérjét a lehető legkeményebbre verhessük.

Az alapreceptből nem hiányozhat a csipetnyi só (kihozza az édes ízt), és lehet még ízesíteni reszelt citromhéjjal is.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zellei Tündi mandulás kekszek
Zellei Tündi mandulás kekszek

A lisztkeveréket a darált mandulával az eritrittel elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1-2 órára pihentetni. Kinyújtjuk fél centi vastagra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Francia meggyes pite
Francia meggyes pite

Magozzuk ki a meggyet, majd tegyük bele egy tűzálló tálba, melyet előtte vajjal kikentünk. Vegyítsük össze a hozzávalókat, majd habverő segítségével alaposan keverjük össze. Önt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bociszelet
Bociszelet

ELKÉSZÍTÉS Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat. A legvégén a habbá vert tojásfehérjét. Kikent, lisztezett, közepes n...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Brigitta
Vadász szelet
Vadász szelet

A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük. A tésztához a száraz hozzávalókat összevegyítjük, a vajat a mézzel folyósra melegítjük elkeverjük benne a tojásokat, a tejet és hozzáadjuk a li...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk