25 dkg vaj,20 dkg cukor,4 tojás,4 tojássárgája,2 teáskanál reszelt citromhéj,10 dkg búzaliszt,15 dkg kukoricaliszt,5 dkg őrölt mandula,1 teáskanál sütőpor, 4 evőkanál kakaópor
A krémhez:
70 dkg meggybefőtt,4 lap zselatin,fél l tejszín,2 zacskó vaníliás cukor,3 evőkanál rum,10 dkg tejcsokoládé,porcukor
Az időben – legalább félórája – szobahőmérsékletre tett vajat habosra keverem, majd hozzáadok 10 dkg cukrot, az egész tojásokat, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A búzalisztet és a kukoricalisztből 10 dkg-ot elvegyítem a sütőporral, ezt is a tésztához adom az őrölt mandulával együtt és alaposan összedolgozom a tésztát. A massza egyharmadát áttöltöm egy másik edénybe, a maradék kétharmadba a kakaóport keverem. A kakaós tésztát kivajazott kerek koszorúformába öntöm, egyenletesen belesimítom, majd befedem a maradék tésztával. Előmelegített, 180 fokos sütőben (gázsütő 5. fokozatán) 45-50 percig sütöm. A sütőből kivéve óvatosan kiborítom, hagyom kihűlni, majd három lapra vágom.
A töltelékhez kimagozom a meggyet, lecsöpögtetem, összekeverem a maradék 10 dkg cukorral. Egy órán át állni hagyom, majd leszűröm a levét. A maradék 5 dkg kukoricalisztet összekeverem 3-4 evőkanálnyi meggylével. A többi meggylevet vízzel 2,5 dl-re hígítom, felforralom, és állandóan kevergetve hozzáadom a lisztes léhez. Ismét felforralom, 3-4 percen keresztül főzöm, majd lehúzom a tűzről és lehűtöm. Ebbe a masszába teszem a lecsöpögtetett meggybefőttet.
A tejszínt kemény habbá verem a vaníliás cukorral. A zselatint 10 percre 4 evőkanál vízbe áztatom és olvadásig melegítem. Hozzáadom a rumot, majd belekeverem az egészet a tejszínhabba.
A gyümölcsös massza felét elrendezem az alsó süteménylapon. A tetejét 2 cm vastagon megkenem a vaníliás tejszínhabbal, majd óvatosan rányomkodom a második lapot. Elrendezem rajta a gyümölcsös massza másik felét és ismét megkenem tejszínhabbal. Ráteszem az utolsó tésztát is és a süteményt bevonom tejszínhabbal. Egy éjszakán keresztül hűtöm. A díszítéshez a csokoládéból szép hosszú forgácsokat faragok, megszórom vele a tésztát és meghintem porcukorral
A vaníliás pudinghoz a tojássárgáját a cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, majd felöntjük a vaníliaaromával elkevert tejjel. Csomómentesre keverjük. Vízgőz f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a zsírral elmorzsoljuk, bele a cukor a tojás és a langyos tejben felfuttatott szalakáli. Gyenge tésztát gyúrunk amit picit pihentetünk nem kell sokáig 4 részre vesszük és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját kikeverem a porcukorral, a vízzel, s hozzáadom az átszitált lisztet, a sütőport, és a tojásfehérje keményre vert habját. Lazán belekeverem a reszelt csokit is, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű