menu

Családireceptkönyv.hu

Stollen Drezdai kalács


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 20 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1,75 dl tej, 1 tojás sárgája, fél citrom reszelt héja, 1 teáskanál rumesszencia, 1 kávéskanál őrölt fahéj, fél kávéskanál só, 10 dkg apróra vágott mandula, 10 dkg mazsola, 10 dkg aszalt barack, 5 dkg kandírozott citrom, 5 dkg kandírozott narancshéj;
a tetejére: 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor; kevés liszt a szóráshoz, sütőpapír

Elkészítés:


A langyos tejbe kavarunk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Addig a lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedés csinálunk és hozzáadjuk a puha vajat, a tojássárgáját, a megmaradt cukrot meg a vaníliás cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a rumeszenciát és a fahéjat, végül pedig a felfuttatott élesztőt és közepesen kemény tésztát dagasztunk. Ha esetleg túl lágy a tészta, kevés lisztet, ha pedig túl kemény, kevés tejet dolgozunk bele. Konyharuhával letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk.

A mazsolát langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Mikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk, kézzel kissé szétlapítjuk és beledolgozzuk a kandírozott és aszalt gyümölcsöket meg a mandulát. Újabb 40 percig kelni hagyjuk, majd 35x25 cm-es nagyságú, végeinél elkeskenyedő rudat nyújtjuk. A rúd közepét hosszában egy sodrófával lenyomjuk, az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük. Sütőpappírral bélelt, 35x20 cm-es tepsibe rakjuk és 1 órát pihenni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, lassú tűzön, 45-50 perc alatt megsütjük. Ha nincs ilyen széles kalács sütőnk, tepsibe is süthetjük, csak akkor kicsit elszélesedik a sülés közben.

A megsült kalácsot még forrón, minden oldalán bekenjük az olvasztott vajjal és vastagon beszórjuk porcukorral, ha szükséges, többször is. Mikor kihűlt, fóliába csomagoljuk és hűvös helyen tároljuk legalább 3 napig, hogy az ízek összeérjenek, de akár 2-3 hétig is eláll. Tálaláskor éles késsel, vékony szeletekre vágjuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Monamari
Lekváros bukta
Lekváros bukta

Langyosíts tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni 10-15 perc alatt. Ha szépen megemelkedik, tedd az átszitált liszthez, keverd hozzá a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Szénhidrátmentes fonott kalács
Szénhidrátmentes fonott kalács

Az alapanyagokat gyúrjuk össze, majd 10 percig pihentessük. Ezután osszuk négy részre a tésztát, sodorjunk belőle 4 vékony tésztacsíkot, majd fonjuk össze őket, ezután a kalácsot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Csokis kókuszos kuglóf
Csokis kókuszos kuglóf

A sütőt bekapcsoljuk, 160 fokra beállítjuk. A kuglóf formát vajazzuk, lisztezzük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojás sárgájához...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Cukros kalácska
Cukros kalácska

A tésztát este, a kenyérsütőgép dagasztó programjával vagy tálas mixerrel készítem. A hozzávalókat a vaj kivételével a gépbe pakolom, dagasztani kezdem, majd amikor már 1-2 perce s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk