30 dkg lencse (száraz súlya, áztatás előtt)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db nagy sárgarépa
1 db fehérrépa
1 csomag petrezselyem (6-7 szál)
1kis tejföl
1 evőkanál ecet (10 %-os)
1 ek mustár
2 teáskanál só
bors
4-5 csipet szárított kakukkfű
2 db babérlevél
1 evőkanál olívaolaj
Mint a megszokott lencselevesnél, itt is praktikus beáztatni a lencsét 4-5 órára, ha nem kuktában készíted. A lencsét megmostam és kétszer annyi vizet öntöttem rá, mint a lencse mennyisége.
A vöröshagymát és a fokhagymát kockázd fel jó apró kockákra, és az olívaolajon párold meg. A sárgarépát és a fehérrépát karikázd fel. Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, mehet hozzá a lencse az áztatóvizével együtt, öntsél még hozzá pluszban vizet, legalább fél litert. Mehet bele a sárgarépa és a fehérrépa is. Add hozzá a borsot és a kakukkfüvet, a babérlevelet. Tegyél rá egy fedőt, és közepes lángon főzd nagyjából 35-40 percig.
Ha lejárt az idő kóstold meg a lencsét. Ha még nem puha, akkor hagyd tovább főni. A kóstolás során figyeld meg, hogy mennyire sós a leves. Most add hozzá a felvágott petrezselymet és az ecetet és mustárt is. Amennyiben a lencse megpuhult indulhat is a turmixolás (én benne hagytam a zöldségeket is, azokkal együtt turmixoltam le). Turmixold addig, amíg a lencse hártyás héja teljesen el nem tűnik.Ha végeztél, tedd vissza a levest a tűzre. Amennyiben túl sűrűnek találod a levest, adhatsz még hozzá egy kevés vizet. Ebben az esetben kicsit forrald össze. Végül mehet hozzá a tejföl. Keverd össze alaposan. Kóstold meg, hogy elég fűszeres és sós-e, ha szükséges adj még hozzá a fűszerekből.
A vízbe felrakom a zöldséget sárgarépát ,zellert, karalábét és az ételízesítőt főni. Félig megfőzzük és hozzáadjuk az apróra vágott csirkemellet és a zöldborsót. Amikor már majdn...
Elkészítési idő:A hagymát lereszelem. Beleteszem egy fazékba a zöldbabot, a kaprot és a hagymát. Felengedem vízzel. Teszek bele egy csipet sót és ízlés szerint cukrot vagy édesítőt. Kb. 1 órát f...
Elkészítési idő: 1,5 óraA zsírt ée a tojást villával összetör hozzá a liszt, normálisra besűrít forró levesbe szaggat
Elkészítési idő: