40 dkg sertéslapocka/sertéscomb
50 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen
1-1 zöldpaprika és paradicsom
1 vöröshagyma
1/2 dl olaj
2-3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
tárkony
őrölt bors
majoránna
csipet kömény
őrölt paprika
1 csokor petrezselyem
só
2-3 dl tejföl
1 evőkanál liszt
pár csepp ecet
A húst kisebb kockára darabolom, a finomra aprított vöröshagymával és fokhagymával, a zöldpaprikával és paradicsommal, őrölt paprikával szokásos módon pörköltet készítek rövid lével, párolom, ízesítem sóval, borssal, babérral, tárkonnyal.
A zöldbabot, zöldségeket darabolom, a burgonyát kockázom. Amikor a hús félpuha, hozzáadom a babot, a zöldségekkel, felengedem kb. 1,5 liter vízzel, ízesítem a fenti fűszerekkel. Kb. 15 perc múlva a burgonyát is belefőzöm, teljes puhulásig főzöm.
A tejfölt kikeverem a liszttel ,behabarom a levest. Amikor újra forr, 1 tojásból nokedlit, vagy egy kis maréknyi apró száraztésztát főzök bele.
A főzés végén aprított friss petrezselyemmel bőven megszórom, és pár csepp ecettel pikánsra ízesítem.
Sárgaborsót megfőzzük, vargányát lemossuk, apróra vágjuk és a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket,sót,édesítőt.tovább főzzük míg a borsó szét nem omlik.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát apróra vágjuk és egy kanál vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért (kb. egy teáskanálnyit), kicsit átpirítjuk és hozzádobjuk a megpucolt, kockára vágott cé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott húst hideg vízben feltesszük főni. A zöldségeket megmossuk, nagyobb hasábokra vágjuk, a petrezselyemzöldet cérnával csokorba kötjük, és mindent a húshoz ad...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet deszkára szórom, sózom, mélyedést csinálok a közepén, oda ütöm a tojásokat, pici vizet is öntök hozzá, összegyúrom és jól kidolgozom. Letakarva 10 percig hagyom áll...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű