1,5 kg krumpli
1 nagy marék reszelt sajt
25 dkg darált sertéshús
10 dkg gomba
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek olaj
1 kk só
1 nagy csipet őrölt bors
1 tk őrölt pirospaprika
2 tk házi darált paprika
2,5 dl házi paradicsomlé
2 nagy ek tejföl
A vöröshagymát és a gombát apró darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, majd a vöröshagymát üvegesre pároljuk, a húst fehéredésig pirítjuk rajta.
Hozzáadjuk a gombadarabokat, majd ízesítjük a fűszerekkel. Felengedjük a házi paradicsomlével és fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul.
Ha a lé már kevés és a hús még nem elég puha, pótoljuk a folyadékot kevés vízzel. (Nekem kb. 1 dl-re volt még szükség.) Ha már puha és sűrű, elkeverjük benne a két nagy evőkanál tejfölt. Amíg a ragu elkészül, a megtisztított, meghámozott krumplikat sós vízben puhára főzzük.
Egy nagyobb kerámia tálba (vagy közepes tepsibe) karikázzuk a krumpli felét, majd megszórjuk vékonyan sóval. (Nem szükséges olajjal vagy margarinnal kikenni, mert a raguból megy a tál aljára elegendő szaft, így nem ragad le.) A tejfölös-gombás ragu felét rákanalazzuk, és szépen elsimítjuk.
Rákarikázzuk a maradék krumplit. Ismét finoman megsózzuk.
Beborítjuk a ragu másik felével. Megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Nagyon laktató, ízletes egytálétel lett belőle.
Hús: Az olajat vagy zsírt odateszem melegedni, eközben a hagymát megpucolom, majd burgonyareszelőn lereszelem a zsiradékba. Kis lángon sütöm, nehogy odaégjen, hiszen csak dinszte...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA füstölt húst - lehetőleg tarját - előző nap (nem kuktában) lassú tűznél puhára főzzük, és a saját levében hagyjuk kihűlni. Velefőzünk 30 dkg vastag füstölt szalonnát bőre nélkül....
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KözepesA zöldségeket tisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Kevés olajon sóval, babérlevéllel, fedő alatt elkezdjük dinsztelni. Közben a darált húst a tojással, sóval, borssal, pirosp...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt rózsákra szedjük, és megfőzzük sós vízben. A húst felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg sültcsirke fűszersóval is ízesíthetjük. Serpenyőben vajon kisütjük. Közben...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű