-60 dkg liszt
-20 dkg zsir
-4 tojássárgája
-2 1/2 dl tejföl
-pici só
-1 kanál ecet
-kevés tej
-TÖLTELÉK
-20 dkg darált dió// vagy mák /// vagy valamilyen kemény lekvár
-20 dkg porcukor
-4 tojásfehérje kemény habja
-reszelt citromhéj
-a tészta hozzávalóit összegyurjuk
-3 részre osztjuk
-vékonyan kinyújtjuk mindegyiket külön-külön
-vékonyan megkenjük olvasztott zsirral és feltekerjük lazán mint a bejglit
-1 órát pihentetjük
ELKÉSZITJÜK a TÖLTELÉKET
-a diót vagy mákot ledaráljuk
-a tojásfehérjét a cukorral felverjük ovatosan belekeverjük a darált diót vagy mákot
-ugy is lehet hogy fele dió fele mák és igy osztjuk el a felvert tojásfehérjét
-a tészta rudakat mindegyiket külön -külön 16 részre vájuk
-oldalára fektetjük és egyenként kinyújtjuk
ettől a trüktöl olyan a tészta mintha hajtogatott lenne
-,vékonyan lisztezzük ,hogy ne ragadjon
-megtöltjük a kivánt töltelékkel // én kemény szilvalekvárral töltöttem
-közepesen meleg előmelegitett sütőben 20-25 percig sütjük halvány szinüre
-még forrón vaniliás porcukorba forgatjuk
1. A lisztet összekeverem a cukrokkal, a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd elmorzsolom a vajjal vagy a zsírral (margarinnal), hozzáadom a tojássárgákat, majd annyi tejfö...
Elkészítési idő:Az almát meghámozzuk, magjától megtisztítjuk, lereszeljük a nagylyukú részen. Sütőt előmelegítjük. Beízesítjük a tölteléket. Pár percre feltesszük dinsztelni (főzni) az almás tölte...
Elkészítési idő: 1 óra + sütés