Tészta: 40 dkg liszt, 20 dkg Rama margarin, 10 dkg kristálycukor,1 evőkanál rum , csipetnyi só, reszelt citromhéj,1 cs.sütőpor, 2 dl tejföl
Töltelék: 2 kg alma, 4-6 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor, fahéj kb. 1 evőkanál (ízlés szerint)
+ zsír a tepsi kikenéséhez
+ liszt az elnyújtáshoz
+kevés zsemlemorzsa a töltelék alá, hogy ne ázzon el a tészta
+ 1 db tojássárgája a tetejére
Az almát meghámozzuk, magjától megtisztítjuk, lereszeljük a nagylyukú részen. Sütőt előmelegítjük. Beízesítjük a tölteléket. Pár percre feltesszük dinsztelni (főzni) az almás tölteléket, amíg levet nem ereszt.A tepsit alaposan kizsírozzuk. A tészta hozzávalóit összekeverjük, lágy tésztává gyúrjuk lisztezett deszkán.Kettévesszük, két egyenlő darabra. Az egyik tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra, beletesszük a tepsibe. Megszórjuk zsemlemorzsával, hogy az almás töltelék ne áztassa el a tésztát. Beletesszük a tölteléket. A tészta másik felét is kinyújtjuk lisztezett deszkán. Ráhelyezzük a töltelékre. Lekenjük a felvert tojássárgájával. Betesszük a sütőbe, 180 C-on sülni. Pár perc múlva mérsékeljük a hőfokot. Ha kisült, ki kell hűteni, felszeleteljük és porcukorral meghintjük.
A vizet összeforraljuk a zsírral, hozzáadjuk a sót meg a cukrot, beleszórjuk a lisztet, és csomómentesre kavarjuk. Ezután addig főzzük tovább, míg az edény falától elválik. Félreve...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: KözepesA fenti alapanyagokat összedolgozzuk a kókuszreszelék kivételével. Vizes kézzel kicsi gombócokat formázunk, és belehempergetjük a kókuszreszelékbe. Legalább két órára a hűtőbe tess...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a porcukrot, a sót és a fahéjat összekeverjük, aztán a tejjel csomómentesre dolgozzuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját külön kihabosítjuk a vajjal, a fehérjét...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű