-50 dkg finomliszt
-2 tojás
-kb 1,5-2 dl víz
-só
-Valamint:
kemény szilvalekvár
4 evőkanál olaj
kb. 20 dkg zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
porcukor
őrölt fahéj
A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket képezünk kezünkkel, beleütjük a tojásokat, sózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk.
-Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.
--Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon pirosra pirítjuk. (Amikor már áthevült a morzsa nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.)
-A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végig húzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.)
-A tészta fél oldalát kb. 3-4 centinként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. -Derelyevágóval feldaraboljuk.
Bő, sós, forrásban lévő vízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát. A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, a másik tésztagombóccal is így járunk el.
Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
Elkészítése: Huszonöt dkg friss, áttört tehéntúrót elkeverünk egy csésze tejjel (vagy tejszínnel), 10 dkg darált dióval, 10 dkg porcukorral, 1/2 csomag vaníliás cukorral és egy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű