6 CIPÓRA osztjuk ....3 cipóból Bejglit készitünk -..3 cipóból gombócokat
- 1 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 12 dkg zsir
- 10 dkg porcukor
- 4 dkg élesztő
- 3 db. tojássárgája
-3 dl tej
csipet só
TÖLTELÉK
MÁK
-40 dkg darált mák
-20 dkg cukor
- vaniliás cukor
-citrom reszelt héja ...
-1 1/2 dl tej
1-2 kisebb reszelt alma
DIÓS
40 dkg darált dió
-20 dkg cukor
-mazsola tetszés szerint
- 1 reszelt alma
-2-3 evőkanál lekvár
-1 1/2 dl tej
az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe ..( .nem kell felfuttatni)
-mindent összekeverünk
- jól kidolgozzuk
NEM KELESZTJÜK
-20 percre a hűtőben pihentetjük
-elosztjuk 6 részre kinyújtjuk ( nem szabad lisztezni )
-3 részt megtöltöm dió ,mák töltelékkel
-3 részt kinyújtok kerek kiszúrúval kör alakúra formálom
- mindegyik közepébe 1-1 kávéskanál tölteléket teszünk
-a tésztát összecsipjük a töltelék felett majd gombócokat formálunk
-a maradék tésztát újból kinyújtjuk és szagaltjuk
-sütőpapirral ellátott formába rakosgatjuk felváltva
1 mákos...1 diós egész addig még el nem fogynak
TÖLTELÉK
-a tejet meg melegitjük bele a cukor + vanilia +darált mák + citrom reszelt héja + a 4 k. lekvár
jól összemelegitjük .....hütjük és igy töltjük meg a bejglit
-a Dióssal ugyan igy járunk el mint a mákosnál
mindent összekeverünk és megtöltjük vele a tésztát
-tepsibe helyezzük délután lekenjük tojássárgájával csak egy irányba
-este újból lekenjük a tojás fehérjével másik irányba
-tepsivel együtt hütőben pihentetjük40-45 percig
amikor megszáradt a sárgája megkenjük a tojás fehérjével és vissza a hütöbe 30 percre
ha megszáradt a fehérje mélyen megszurkáljuk hústüvel a két oldalát is + a tetejét
-elömelegitett sütöben
-30 perc alatt megsütjük
A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 120 gr meleg tejben egy kis cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd öntsük a liszttel, sóval, 3 evőkanál olvasztott vajjal, a tojássárgákkal és még nagyjából 1dl tejjel a dagasz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hozzávalókat villa segítségével összedolgozzuk. Állni hagyjuk kb. 1 órát, forró olajban kanállal szaggatva kisütjük. Cukros tejföllel tálaljuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz