Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Egyszerű formakalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25x10x7 cm-es formához
50 dkg liszt
2 dl tej
2 dl tejszín
3 evőkanál porcukor
2.5 dkg friss élesztő
1 db tojás sárga
csipet só
1 db kisebb tojás a lekenéshez

Elkészítés:


A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.
A tejszínt keverjük össze a tojássárgával, és a maradék cukorral, majd öntsük bele a keverőtálba. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd szitáljuk hozzá a sóval összekevert lisztet.
Ezután a robotgép dagasztó szárával (vagy kenyérsütő géppel) pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, majd helyezzük bele a megdagasztott tésztát. Takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
A megkelt tésztát borítsuk rá egy enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kissé el. Arra figyeljünk, hogy ne legyen hosszabb mint a forma amiben majd sütjük.
Ezután tekerjük fel a tésztát, majd helyezzük bele az előzőleg kizsírozott, kilisztezett formába. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szoba hőmérsékleten kb. 40 perc alatt kelesszük újra.
Amikor a tészta megkelt, kenjük le a tetejét egész tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük, 45-50 perc alatt készre. A sütési idő felénél takarjuk le alufóliával, nehogy nagyon barnára süljön a teteje.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Bejgli - Diós
Bejgli - Diós

A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az éles...

Elkészítési idő: 1 nap
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Tünde
Meggyes csavart kalács
Meggyes csavart kalács

Közepes keményre megdagasztjuk a kalácsot és kelni hagyjuk Addig kimagozzuk a meggyet, és a pudingot megfőzzük a meggylével és a cukorral. Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk 1/2...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Kalács kenyérsütőben sütve
Kalács kenyérsütőben sütve

A hozzávalókat beletesszük a kenyérsütő gépbe a következőképpen : Alulra a tej , tojás , vaj . Erre a liszt , közepébe mélyedést készítünk beletesszük az élesztőt és betakarjuk a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
TK kakaós fahéjas cukormentes kalács
TK kakaós fahéjas cukormentes kalács

Lágy de nem ragadós tésztát dagasztok, fedett tálban egy órát kelesztem Kinyújtom nagyjából egy cm vastagságúra, megkenem a lágy vajjal, rászitálom a kakaó-fahéj keveréket. Feltek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk