-50 dkg liszt
-0,5 kk só
-2,5 dkg friss élesztő
-2 dl tej
-2 ek cukor
-1 tasak vaníliás cukor
-1 tojás
-10 dkg margarin
----Töltelékhez:
-1-2 ek olvasztott margarin
2 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
Továbbá:
2-3 ek tej lekenni
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást. Az olvasztott margarint fokozatosan adagolva rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben egy nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A töltelékhez a cukrokat kikeverjük a kakaóporral.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük az olvasztott margarinnal. Megszórjuk a kakaós töltelékkel.
Egy éles késsel hosszú háromszögekre vágjuk, amiket egyenként feltekerünk.
Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk egymás között egy kevés helyet hagyva.
Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, kb. 15 percig.
180 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 12 percig sütjük hőlégkeveréssel.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és kb. 10 percig hagyjuk konyharuhával letakarva átgőzölni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
----Én kakaóval , lekvárvárral és nutellával töltöttem ...
A tojásokat az átszitált kakaót és a cukrot egy fém tálba tesszük és hidgen csomómentesre keverjük. Jobb habverővel. Egy olyan lábasba ami jól pászol a keverőtál alá vizet teszü...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA túrót botmixerrel elkeverjük a joghurttal, vaníliás cukorral. A margarint habosra keverjük a kristálycukorral, majd jó alaposan hozzákeverjük a túrós-joghurtos masszát. A gyüm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét elkezdjük felverni. Amikor a tojásfehérje elveszítette a nyúlósságát, apránként hozzáadjuk az édesítőszereket és kemény habbá verjük. A lisztet összekeverjük a kó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tejet és az olajat, majd ezekkel...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes