-50 dkg liszt
-0,5 kk só
-2,5 dkg friss élesztő
-2 dl tej
-2 ek cukor
-1 tasak vaníliás cukor
-1 tojás
-10 dkg margarin
----Töltelékhez:
-1-2 ek olvasztott margarin
2 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
Továbbá:
2-3 ek tej lekenni
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást. Az olvasztott margarint fokozatosan adagolva rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben egy nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A töltelékhez a cukrokat kikeverjük a kakaóporral.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük az olvasztott margarinnal. Megszórjuk a kakaós töltelékkel.
Egy éles késsel hosszú háromszögekre vágjuk, amiket egyenként feltekerünk.
Az előkészített tepsibe sorakoztatjuk egymás között egy kevés helyet hagyva.
Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, kb. 15 percig.
180 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 12 percig sütjük hőlégkeveréssel.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és kb. 10 percig hagyjuk konyharuhával letakarva átgőzölni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
----Én kakaóval , lekvárvárral és nutellával töltöttem ...
A darált kekszet a kakaóporral egy nagy tálban összekeverem. A kockára vágot vajat egy lábasban megolvasztom. Mikor már majdnem folyékonyra olvadt, hozzáadom a cukrot és a tejet,...
Elkészítési idő: 120 percA lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt a cukorral és a sóval. A két tojással és az élesztős tejjel puha tésztát gyúrunk. Kilenc egyenlő cipó...
Elkészítési idő: