A masszához
500 g keksz - háztartási (darált)
4 evőkanál kakaópor - holland
250 g vaj
80 g kristálycukor
2 dl 1,5%-os tej
1.5 evőkanál rum - 80%-os
A tetejére
2 tábla étcsokoládé (60%-os)
1.5 evőkanál étolaj
A darált kekszet a kakaóporral egy nagy tálban összekeverem.
A kockára vágot vajat egy lábasban megolvasztom. Mikor már majdnem folyékonyra olvadt, hozzáadom a cukrot és a tejet, majd az egészet felmelegítem.
A cukros-tejes olvasztott vajat a kakaós darált kekszre öntöm, majd a kimért rummal meglocsolom. Az egészet jól összegyúrom.
Kb. egy 28x25-ös tepsiformát folpakkal kibélelek, és ebbe simítom bele - először kézzel, majd egy habkártyával, hogy sima legyen a felszíne - a kekszes masszámat. Ha ezzel megvagyok, a tepsit a hűtőbe teszem.
A csokoládémázhoz keresek egy lábast, amit megtöltök kb. 1/3-ig vízzel. Erre ráteszem a kockára tört csokoládéval telt tálkámat, s a gőz fölött felolvasztom a csokit. Mikor már szépen megolvadt, hozzáadom az olajat és elkeverem vele.
A hűtőből kivett masszára ráöntöm az olvasztott csokoládét, amit spatula vagy habkártya segítségével egyenletesen elsimítok.
A hűtőbe visszatéve minimum 75 percig, de ha lehet (meg tudod állni) akkor még tovább pihentetem. Szeletekre vágva tálalom.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a cukrot és az élesztős tejet. A maradék tejet is hozzáöntjük, majd a...
Elkészítési idő: hosszú Nehézség: KözepesA lisztet elkeverjük (Igen, tényleg csak ilyen kevés liszt kell bele!) a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és a keveréket egy órán át hagyjuk állni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz epret pürésítjük. Tejfölt, porcukort, 1 kiskanál citromlevet és a vaníliás cukort jól összekeverjük A tejszínhez hozzáadjuk a 2 csomag habfixálót, és habosítjuk. M...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát készítünk egy közepes (28*35 cm-es) tepsiben, majd kihűtjük. A kihűlt piskótát két lapba vágjuk. A krémhez a pudingport felfőzzü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű