50 dkg liszt
-25 dkg vaj
-20 dkg porcukor
-3 tojássárgája
- 1 1/2 -2 dl. tejföl
-1 sütőpor
-1 tojássárgája a kenéshez
-TÖLTELÉK
-zsemlemorzsa, vagy darált keksz
-1 -1 és 1/2 kg reszelt alma
-cukor ízlés szerint
-1 tasak vaníliás puding
-őrölt fahéj tetszés szerint
---a tészta hozzávalóit összegyúrjuk a tejfölt adagoka keverjük bele ,hogy jól gyúrható tésztát kapjunk
-amig a sütő bemelegszik a hűtőbe tesszük ,
- majd ketté vesszük s a kikent tepsibe terítjük az egyik kinyújtott lapot
-megszórjuk zsemlemorzsával
-erre jön a kissé kinyomkodott reszelt alma+ cukor( ízlés szerint ) +1 vaníliás puding keveréke
.-ezt is megszórjuk zsemlemorzsával
- betakarjuk a másik kinyújtott tésztával -
-1 tojássárgája +1 kanál tej keverékével megkenjük a tészta tetejét.
-megszurkáljuk és a sütőbe toljuk
-kb 35-40 percig sütjük
-miután kihűlt megszórjuk porcukorral
A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, közepébe fúrj lyukat, ebbe üsd bele a tojást, majd öntsd bele a megolvasztott zsírt és a sóval elkevert vizet. Gyúrj belőle fényes tésztát....
Elkészítési idő: Nehézség: Nehézelőkészítés: Készítsük elő a hozzávalókat, szitáljuk át a lisztet és langyosítsuk meg a tejet. kovász készítés: Az élesztőt csomómentesen elkeverjük kb 1 dl langyos tejben egy ki...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KözepesElőmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk és zsemlemorzsával be hintünk egy kb. 20x20 cm-es, 2 l űrtartalmú sütőedényt. A hámozott mandulát egy száraz...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű(Melegítsük elő a sütőt 180-190°C-ra és kenjünk meg egy tavaszi tekercset egy kis vajjal). 1. Kezdetben habosra keverjük a vaníliás cukrot a vajjal, a cukorral és egy kis sóval. E...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű