menu

Családireceptkönyv.hu

Kelt Tészta (Fánk - Bukta) / Főzősuli - Zsebszakács


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 8-10 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg liszt
5 dkg élesztő
3 tojás
2 dl zsiradék
3 dl tej
1 dkg só
10 dkg cukor

2/ féle A gyúrt élesztős tészták (kalács, briós)

1 kg liszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
5 dkg élesztő
1 dkg só
0,5 liter tej
2 db tojás sárgája

Elkészítés:


előkészítés: Készítsük elő a hozzávalókat, szitáljuk át a lisztet és langyosítsuk meg a tejet.
kovász készítés:
Az élesztőt csomómentesen elkeverjük kb 1 dl langyos tejben egy kicsi porcukorral, majd liszt hozzáadásával tejföl sűrűségű kovászt készítünk, meglisztezzük picit a tetejét, és érleljük 10-15 percig.
tészta begyúrás:
Miután a kovászunk megérleltük, a maradék lisztet, a sót, a tojást, a margarint és kb 2 dl tejet elkezdhetünk begyúrni. Fontos, hogy a tésztát ne gyúrjuk be keményre, csak annyi tejet öntsünk még hozzá, amennyi a jó állaghoz kell. (jó állagú, ha tiszta lesz az edény, vagy a kéz gyúrás után)
tészta kelesztés:
Az élesztőgombáknak 40 C az ideális, ezen a hőmérsékleten 30 perc alatt a duplájára kelnek.
tészta szellőztetés:
Miután megkelt a tészta,rétes liszttel megszórom egyszer átgyúrjuk.
ismételt kelesztés:
Újra 30 percig kelesztjük.

tészta darabolása formázása: kenőtojással lekenés:
a már sütő pléhre helyezett kalácsokat és briósokat lekenjük vagy kalácsfénnyel vagy kenőtojással.
félig kelesztés:
a sütő pléhn félig megkelesztjük
ismételt lekenés:
ismételten lekenjük kenőtojással majd teljesen megkelesztjük.
sütés:
180 C-on készre sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tuti tipp:
Ebből a tésztából készíthetünk sütőben buktát,bő olajban fánk még ökörszemet is. A túrótöltelékhez az ajánlott anyaghányad: 20 dkg kristálycukor, 2 db tojássárgája, citromhéj, vaniliás cukor, 1 kg túró (át kell szitán passzírozni).

Kelt Tészta (Fánk - Bukta) / Főzősuli - Zsebszakács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kitti
Mézeskalács
Mézeskalács

◾️A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszert összekeverjük. ◾️A vajat a mézzel addig melegítjük, amíg egynemű nem lesz. ◾️Picit várunk, hogy hűljön és hozzáadjuk a...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Császármorzsa zabpehelyből - epervelővel
Császármorzsa zabpehelyből - epervelővel

A hozzávalókat összekeverjük, közben pedig a kókuszzsírt felhevítjük egy teflon bevonatú edényben. Beleöntjük a masszánkat. Miután kicsit összeállt, elkezdjük kevergetni, majd a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vízen kullogó
Vízen kullogó

A meglangyosított tejben felfuttatom az élesztőt. Egy nagy tálban elkeverem a tojásokat, a sót, 1 evk. cukrot, a zsírt és a margarint, majd hozzáadom a lisztet és az élesztőt. Jól...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Judit
Szalalkális sütemény
Szalalkális sütemény

A tojássárgáját a cukorral, vajjal és szalalkálival habosra keverünk. Hozzáadjuk a tojások felvert habját és kanalanként annyi lisztet hogy könnyen nyújtható tészta legyen. 2 c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk