-25 dkg fehér- vagy tarkabab
-3 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír
-2 dkg liszt
-1 fej hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 dl tejföl
-ecet, só, babérlevél, cukor
A megtisztított babot este beáztatjuk és másnap hideg vízben főni tesszük.
Készíthetjük rántás nélkül is, tejfölös habarással, fokhagymával ízesítve.
-A zsírból, lisztből zsemleszínű rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, kevés pirospaprikát.
-Ha a bab már megfőtt, berántjuk, ecettel, csipetnyi cukorral fűszerezzük és tálalás előtt hozzáadjuk a tejfölt. de lehet tejföl nélkül is
Jó ízt ad a főzeléknek, ha füstölt szalonnát, csülköt főzünk bele vagy füstölt hús levével főzzük.
Tipp:
Készíthetjük rántás nélkül is, tejfölös habarással, fokhagymával ízesítve.
A babot felrakjuk kevés vízben főni kis lángon. (Én úgy szoktam, hogy éppen ellepje, mert sűrűn szeretjük a főzeléket.) Amikor már forr, belerakjuk a leveskockát (lehet csak sót i...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA darált húst egy tálba tesszük, hozzá adjuk a tojást az apróra vágott kis fej hagymát, rizst, ízesítjük ízlés szerint, só, bors, pirospaprika. Majd jól összekeverjük és gombócokat...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűA zsírjára süssük ki a szalonnakockáinkat, majd az apróra vágott vöröshagymával együtt a serpenyőben megpirítjuk. Készítsünk pörköltalapot, tegyük bele a zöldbabot és pároljuk puh...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű