menu

Családireceptkönyv.hu

Szilvalekváros csavart fánk


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


-50 dkg liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 5 dkg vaj,
- 3-4,5 dl langyos tej (van olyan recept, ahol fele tej, fele víz), a tej mennyisége a liszttől függ, a lényeg, hogy lágy tésztát kapjunk,
- 2 evőkanál cukor,
- csipet só,
- én tettem a tésztába egy kevéske rumot is (1 evőkanálnyi), de ez elmaradhat, az eredeti recept sem írja,
- 2 tojás sárgája
- sűrű, házi szilvalekvár.

Elkészítés:


Egy kevés langyos cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojásokat, végül a felfuttatott élesztőt és valamennyi tejet.
-Ne mindet, kezdetben olyan szűk 3 dl-t, aztán majd később meglátjuk, kell-e még.
. Jól kidolgozzuk a tésztát, melynek lágynak, lazának, hólyagosnak kell lennie és elválik a dagasztás végén az edény falától
. A langyos tej mennyiségét a liszt határozza meg. Ha kész, letakarjuk konyharuhával és hagyjuk megkelni.
. Addig előkészítjük a szilvalekvárt. Ha túl sűrű, nem lehet kenni, akkor egy kevés vízzel hígítsuk..
A megkelt tésztát alaposan lisztezett felületre borítjuk és kézzel széthúzgáljuk téglalap alakúra (ne használjunk nyújtófát). A tészta vastagsága kb. 4 mm legyen.
-- A felénk eső oldalon kezdjük a lekvárral való töltést.
- A tészta szélére egy csíkban lekvárt kenünk.
--Ráhajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk a hajtásnál.
-. Késsel vagy derelyevágóval levágjuk ezt a hosszú csíkot, amit kb. 15 cm hosszú rudakra darabolunk. Széleit összenyomkodjuk, hogy a lekvár ne süljön ki belőle, a rudakat lágyan megsodorjuk, kicsit meg is tekerhetjük, majd két végét összefogva megfonjuk őket. i.
. Amíg melegszik a zsír, hagyjuk kelni még egy kicsit a tésztát.
-. Forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük (természetesen úgy, ahogy más fánknál, itt is az a szabály, hogy a zsiradék se túl forró, ne legyen, se hideg...a túl forró megégeti a tésztát, nyers marad belül, a hideg zsiradékban meg megszívja magát a tészta). Kicsit hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Szilvalekváros csavart fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Lekváros bukta receptje
Lekváros bukta receptje

Langyosíts tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni 10-15 perc alatt. Ha szépen megemelkedik, tedd az átszitált liszthez, keverd hozzá a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fahéjas aranygaluska
Fahéjas aranygaluska

A finom lisztet szitáljuk le dagasztó gépbe mérjük bele, az élesztőt felfuttassuk tejjel pici cukorral. A liszthez adjuk hozzá a cukrot, sót, tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Kefíres lángos
Kefíres lángos

A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojásokat, a kefíreket és a sót. Összedolgozzuk és letakarva hűtőbe tesszük, akár 1 éjszaka is állhat.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Fahéjas csiga😋😋😋
Fahéjas csiga😋😋😋

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (én gőzzel sütöm de természetesen sima légkeverésen vagy alsó-felső sütésen is tökéletes lesz) A tejet meglangyosítjuk az 1:4 édesítővel, majd bel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk