-50 dkg liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 5 dkg vaj,
- 3-4,5 dl langyos tej (van olyan recept, ahol fele tej, fele víz), a tej mennyisége a liszttől függ, a lényeg, hogy lágy tésztát kapjunk,
- 2 evőkanál cukor,
- csipet só,
- én tettem a tésztába egy kevéske rumot is (1 evőkanálnyi), de ez elmaradhat, az eredeti recept sem írja,
- 2 tojás sárgája
- sűrű, házi szilvalekvár.
Egy kevés langyos cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojásokat, végül a felfuttatott élesztőt és valamennyi tejet.
-Ne mindet, kezdetben olyan szűk 3 dl-t, aztán majd később meglátjuk, kell-e még.
. Jól kidolgozzuk a tésztát, melynek lágynak, lazának, hólyagosnak kell lennie és elválik a dagasztás végén az edény falától
. A langyos tej mennyiségét a liszt határozza meg. Ha kész, letakarjuk konyharuhával és hagyjuk megkelni.
. Addig előkészítjük a szilvalekvárt. Ha túl sűrű, nem lehet kenni, akkor egy kevés vízzel hígítsuk..
A megkelt tésztát alaposan lisztezett felületre borítjuk és kézzel széthúzgáljuk téglalap alakúra (ne használjunk nyújtófát). A tészta vastagsága kb. 4 mm legyen.
-- A felénk eső oldalon kezdjük a lekvárral való töltést.
- A tészta szélére egy csíkban lekvárt kenünk.
--Ráhajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk a hajtásnál.
-. Késsel vagy derelyevágóval levágjuk ezt a hosszú csíkot, amit kb. 15 cm hosszú rudakra darabolunk. Széleit összenyomkodjuk, hogy a lekvár ne süljön ki belőle, a rudakat lágyan megsodorjuk, kicsit meg is tekerhetjük, majd két végét összefogva megfonjuk őket. i.
. Amíg melegszik a zsír, hagyjuk kelni még egy kicsit a tésztát.
-. Forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük (természetesen úgy, ahogy más fánknál, itt is az a szabály, hogy a zsiradék se túl forró, ne legyen, se hideg...a túl forró megégeti a tésztát, nyers marad belül, a hideg zsiradékban meg megszívja magát a tészta). Kicsit hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Kevés langyos, cukros tejben asz élesztőt felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Ha megkelt, kétfe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszedolgozom, alaposan kidagasztom. 1 órát kelesztem. kinyújtom 2 ujjnyi vastagra. a tetejét a szaggatóval bemintázom . Kiszaggatom közeoes szaggatóval. sütőpapírra rakom. Lek...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat kenyérsütőgép üstjébe pakolom, elindítom a dagasztás-kelesztés programot, majd a szépen megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom.4 egyforma részre vágom, majd e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű