Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Szilvalekváros csavart fánk


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


-50 dkg liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 5 dkg vaj,
- 3-4,5 dl langyos tej (van olyan recept, ahol fele tej, fele víz), a tej mennyisége a liszttől függ, a lényeg, hogy lágy tésztát kapjunk,
- 2 evőkanál cukor,
- csipet só,
- én tettem a tésztába egy kevéske rumot is (1 evőkanálnyi), de ez elmaradhat, az eredeti recept sem írja,
- 2 tojás sárgája
- sűrű, házi szilvalekvár.

Elkészítés:


Egy kevés langyos cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojásokat, végül a felfuttatott élesztőt és valamennyi tejet.
-Ne mindet, kezdetben olyan szűk 3 dl-t, aztán majd később meglátjuk, kell-e még.
. Jól kidolgozzuk a tésztát, melynek lágynak, lazának, hólyagosnak kell lennie és elválik a dagasztás végén az edény falától
. A langyos tej mennyiségét a liszt határozza meg. Ha kész, letakarjuk konyharuhával és hagyjuk megkelni.
. Addig előkészítjük a szilvalekvárt. Ha túl sűrű, nem lehet kenni, akkor egy kevés vízzel hígítsuk..
A megkelt tésztát alaposan lisztezett felületre borítjuk és kézzel széthúzgáljuk téglalap alakúra (ne használjunk nyújtófát). A tészta vastagsága kb. 4 mm legyen.
-- A felénk eső oldalon kezdjük a lekvárral való töltést.
- A tészta szélére egy csíkban lekvárt kenünk.
--Ráhajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk a hajtásnál.
-. Késsel vagy derelyevágóval levágjuk ezt a hosszú csíkot, amit kb. 15 cm hosszú rudakra darabolunk. Széleit összenyomkodjuk, hogy a lekvár ne süljön ki belőle, a rudakat lágyan megsodorjuk, kicsit meg is tekerhetjük, majd két végét összefogva megfonjuk őket. i.
. Amíg melegszik a zsír, hagyjuk kelni még egy kicsit a tésztát.
-. Forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük (természetesen úgy, ahogy más fánknál, itt is az a szabály, hogy a zsiradék se túl forró, ne legyen, se hideg...a túl forró megégeti a tésztát, nyers marad belül, a hideg zsiradékban meg megszívja magát a tészta). Kicsit hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Szilvalekváros csavart fánk

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Dübbencs - sós, krumplis kelt tészta
Dübbencs - sós, krumplis kelt tészta

A fotó nem saját tartalom (forrás: INTERNET) A lisztet, krumplit, sót összekeverem, közepébe beleöntöm a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy kellemesen gyűrharó legyen....

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ezer éve nem ettem ilyen finom kenyeret! Egy pékmest
Ezer éve nem ettem ilyen finom kenyeret! Egy pékmest

A kenyérsütést megelőző este készítsünk egy nokedliszerű tésztát, 40 dkg lisztből, 1 dkg élesztőből, és 3 dl vízből. A következő napon adjunk a tésztához fél dl olajat, két dkg sót...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Berliner fánk
Berliner fánk

A liszteket, a porcukrot, élesztőt és a sót beleszitáljuk egy tálba és összekeverjük. (Ha friss élesztőt használunk, akkor azt keverjük a tejhez.) A lisztek közepébe felütjük a toj...

Elkészítési idő: 2 ÓRA 30 PERC
Nehézség: Közepes
share
Avatar Túrós kelt
Túrós kelt

Az élesztőt egy dl tejjel egy evőkanál kristály cukorral futtassuk fel,a dagasztó gépbe bele mérjük a lisztet cukrot csipet sót tojást hozzáöntjük a felfutott élesztőt és tejet bek...

Elkészítési idő: 1,5 ó
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk