menu

Családireceptkönyv.hu

Álompuha sajtos pogácsa bögrésen


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– 20 dkg puha vaj vagy margarin
– 1 evőkanál puha zsír
– 1 bögre 20%-os tejföl (kb. 230 g)
– 1 púpozott teáskanál kristálycukor
– 1 púpozott teáskanál (csapott evőkanál) só
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– negyed bögre langyos tej
– 1 db tojás és egy sárgája ( megmaradó fehérje jó lesz a pogácsák kenéséhez sütés előtt)
+ sajt a tetejére (vagy köménymag, szezámmag)

Elkészítés:


1. Az élesztőt belemorzsoljuk negyed bögre langyos tejbe, majd felfuttatjuk.
2. A felfutott élesztőt az összes többi hozzávalóval összekeverjük egy villa segítségével, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk.
Jó tanács: a tojásokat előzőleg verjük fel egy picit, úgy könnyebb vele dolgozni. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A vajat és a zsírt vagy vegyük ki a hűtőből jóval a sütés előtt, vagy egy picit dobjuk be a mikróba. Legyen puha, de ne olvadjon folyósra!
3. Ekkor lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük reggelig. Vagy legalább pár órára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
4. Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg.
5. Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
6. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy gáztepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.
7. A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgával (vagy a megmaradt tojásfehérjével), majd megszórjuk őket reszelt sajttal. Én felesben használtam trappistát és füstölt sajtot, Mari tanácsára azonban ügyeltem rá, hogy időben kivegyem, ugyanis a füstölt sajt hajlamos megégni.
8. Sütés előtt húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd száznyolcvan fokos sütőben alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket! A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén is, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki! Nekem ugyan nincs légkeverés program a sütőmön, de Mari a következőképpen süti: két nagy gáztepsit tesz be egyszerre: a második és a negyedik rácsra, ezután légkeverés programon, 185 fokon egyszerre süti őket.

Trükkök, tippek, praktikák:


Este gyúrjuk, reggel sütjük!

Álompuha sajtos pogácsa bögrésen

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nagy
Kefires lángos ahogy a Margit néni készitette
Kefires lángos ahogy a Margit néni készitette

Az élesztőt tejben megfuttatjuk és a hozzá valókból kelt tésztát készitünk. Olajos zacskóbaaan a kelsztéshez helet hagyvaduplájára kelesztjük. Lángosnak megfelelő adagot veszünk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar HÁZI KEFIRES HŰTŐS LÁNGOS
HÁZI KEFIRES HŰTŐS LÁNGOS

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojást, a kefirt és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Kiveszünk belőle annyit, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nagy
Papanasi – kalapos túrófánk
Papanasi – kalapos túrófánk

A túrót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília-kivonatot, és elektromos robotgéppel alaposan kikeverjük. Egy másik tálban a lis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Brigitta
Diós aranygaluska
Diós aranygaluska

Langyosíts meg másfél deci tejet, keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Akkor lesz kész, ha habos és megemelkedik. A lisztet szitáld egy t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk