Tészta
65 dkg liszt
4 dl tej
1.5 dl olaj
1 élesztő
1/2 evőkanál só (édes tésztánál kevesebb)
1 evőkanál cukor sós tésztához (édes tésztánál 2 evőkanál)
olaj, a tészta kenéséhez
1 tojás a teteje kenéséhez
Az élesztőt tálba morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és keverjük, míg össze nem olvad, majd a tejet, olajat, hozzákeverjük, végül a sót és a lisztet, összegyúrjuk, és 3 cipót készítünk, egyenként kinyújtjuk, megkenjük olajjal vagy margarinnal (az olajat jobban szeretem, nem annyira macerás).
-édes töltelékkel kakaós cukorral, fahéjas cukorral, túróval, almával, mákkal, kókusszal, stb.
Tetejét a tojásfehérjével kenjük meg. Szép pirosra sütjük.
Az édes tésztát feltekerjük rúdba, és a tetejét 3 szög alakra bevagdossuk, nem daraboljuk, csak sütés után.
Ízlés szerint tölthető sósnak, itt nem kenjük a tésztát olajjal.
sósan, pizza krém, sonka, kolbász, fantáziánk szerint, , kis kifliket készíthetünk, csavart rudat, melyet tekeréskor bacon szalonnával együtt tekerünk, pizza tésztának is jó. stb.
kb 170 fokon gázsütőben, villanysütőben. hőlégkeverésnél 150 fokon sütjük.
Langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. oorcukro A lisztet és a pt egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a puha vajat és a to...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt bele morzsoljuk a cukros langyos tejben, hagyjuk. felfutni addig kimérjük a többi hozzávalót. Egy tálba beleöntjük a ki mért lisztet, margarint, tejfölt, sót, tojást...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA túrót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília-kivonatot, és elektromos robotgéppel alaposan kikeverjük. Egy másik tálban a lis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztbe beletesszük a zsírt, a sütőport, a porcukrot, a diót, a tojás sárgáját, és az egészet összemorzsoljuk. Amennyiben szükséges, tejföllel, vagy tejjel lágyíthatjuk a tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz