Tészta
65 dkg liszt
4 dl tej
1.5 dl olaj
1 élesztő
1/2 evőkanál só (édes tésztánál kevesebb)
1 evőkanál cukor sós tésztához (édes tésztánál 2 evőkanál)
olaj, a tészta kenéséhez
1 tojás a teteje kenéséhez
Az élesztőt tálba morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és keverjük, míg össze nem olvad, majd a tejet, olajat, hozzákeverjük, végül a sót és a lisztet, összegyúrjuk, és 3 cipót készítünk, egyenként kinyújtjuk, megkenjük olajjal vagy margarinnal (az olajat jobban szeretem, nem annyira macerás).
-édes töltelékkel kakaós cukorral, fahéjas cukorral, túróval, almával, mákkal, kókusszal, stb.
Tetejét a tojásfehérjével kenjük meg. Szép pirosra sütjük.
Az édes tésztát feltekerjük rúdba, és a tetejét 3 szög alakra bevagdossuk, nem daraboljuk, csak sütés után.
Ízlés szerint tölthető sósnak, itt nem kenjük a tésztát olajjal.
sósan, pizza krém, sonka, kolbász, fantáziánk szerint, , kis kifliket készíthetünk, csavart rudat, melyet tekeréskor bacon szalonnával együtt tekerünk, pizza tésztának is jó. stb.
kb 170 fokon gázsütőben, villanysütőben. hőlégkeverésnél 150 fokon sütjük.
40 dkg ( 16 nagy kanál) liszt, 2 dl tej+2 kanál cukor, 3 dkg élesztő ( kis kocka). Ezt a kovászt enyhén összekeverjük majd jöhet bele 2 tojás sárga + 3 dl tej, 2.5 kanál cukor, 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt 1 dl langyos cukros tejjel felfuttatjuk, majd a vajon kívül a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Mikor már szép sima a tészta hozzádolgozzuk a vajat és addig dagasztj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk. A kefírt keverjük össze a tojással és a sóval, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is. A lis...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. Egy nagy tálban összegyúrjuk a puha vajat, a sót, a tojásokat, az élesztős tejet és annyi lisztet, hogy egy lágy, de rugalmas té...
Elkészítési idő: 2.5 óra Nehézség: Könnyű