menu

Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tészta hozzávalói:
- 150 ml tej
- 1 kávéskanál cukor
- 20 g friss élesztő
- 245 g teljes kiőrlésű liszt
- 105 g finomliszt
- 1 tojás
- 40 g olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 12 g 1:4 édesítő

Az összeállításhoz:
- 180 g darált dió
- 180 g olvasztott vaj
- 30 g 1:4 édesítő

A vaníliasodó hozzávalói:
- 600 ml tej
- 3 tojássárgája
- 30 g 1:4 édesítő
- 10 g keményítő
- fél vaníliarúd kikapart magja

Elkészítés:


👉A tésztához a tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt.
👉A liszteket átszitáljuk majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, az élesztős tejet és kézzel vagy géppel kidagasztjuk. Ezután meleg helyen, lefedve kb. 1 órát kelesztjük.
👉Ezalatt a diót az édesítővel összekeverjük. Egy 26 cm-s tortaformát vékonyan kivajazunk és megszórjuk az édes dióval.
👉Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk és kinyútjuk.
👉Közepes méretű korongokat szaggatunk belőle.
👉Először az olvasztott vajba majd a dióba forgatjuk őket és a formába rakosgatjuk a korongokat (lehet egymásra is tenni őket). Meleg helyen újabb 30 percet kelesztjük még.
👉A sütőt 175°-ra előmelegítjük és 25-30 perc alatt megsütjük a galuskát.
👉A sodóhoz a tojások sárgáját, az édesítőt, a vaníliarúd kikapart magját és a keményítőt pici tejjel kikeverjük.
👉A többi tejet felmelegítjük majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tojásos masszát.
👉Ezután picit besűritjük és el is készültünk.

Aranygaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Krisztina
Kelt tészta alaprecept
Kelt tészta alaprecept

Az élesztőt 1 tk cukorral felfuttatjuk, majd jól összedagasztjuk a tésztát. Meleg helyen 1 órát letakarva hagyjuk kelni. Lisztezett felületen átgyúrjuk , tetszés szerint formázzu...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Lin
Foszlós békebeli lekváros bukta
Foszlós békebeli lekváros bukta

Langyosíts tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni 10-15 perc alatt. Ha szépen megemelkedik, tedd az átszitált liszthez, keverd hozzá a...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csaba
Slanac "összetapadt ujjacskák"
Slanac "összetapadt ujjacskák"

A lisztet összekeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen, letakarva (...

Elkészítési idő: 1,5
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
66. Muffin /Cruffin
66. Muffin /Cruffin

Víz,cukor, élesztő fut. Liszt,cukor,só dagaszt végén olvasztott. vaj. Tál csepp olaj,tészta folpack letakarni. 45 - 60 perc kel. 6 felé oszt, gömbölyít folpack. 15 perc pihi....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk