menu

Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tészta hozzávalói:
- 150 ml tej
- 1 kávéskanál cukor
- 20 g friss élesztő
- 245 g teljes kiőrlésű liszt
- 105 g finomliszt
- 1 tojás
- 40 g olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 12 g 1:4 édesítő

Az összeállításhoz:
- 180 g darált dió
- 180 g olvasztott vaj
- 30 g 1:4 édesítő

A vaníliasodó hozzávalói:
- 600 ml tej
- 3 tojássárgája
- 30 g 1:4 édesítő
- 10 g keményítő
- fél vaníliarúd kikapart magja

Elkészítés:


◾️A tésztához a tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt.
◾️A liszteket átszitáljuk majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, az élesztős tejet és kézzel vagy géppel kidagasztjuk.
◾️Ezután meleg helyen, lefedve kb. 1 órát kelesztjük.
◾️Ezalatt a diót az édesítővel összekeverjük.
◾️Egy 26 cm-s tortaformát vékonyan kivajazunk és megszórjuk az édes dióval.
◾️Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk.
◾️Közepes méretű korongokat szaggatunk belőle.
◾️Először az olvasztott vajba majd a dióba forgatjuk őket és a formába rakosgatjuk a korongokat (lehet egymásra is tenni őket).
◾️Meleg helyen újabb 30 percet kelesztjük még.
◾️A sütőt 175°-ra előmelegítjük és 25-30 perc alatt megsütjük a galuskát.
◾️A sodóhoz a tojások sárgáját, az édesítőt, a vaníliarúd kikapart magját és a keményítőt pici tejjel kikeverjük.
◾️A többi tejet felmelegítjük majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tojásos masszát.
◾️Ezután picit besűrítjük és el is készültünk.

Aranygaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Rita
 Cinnabon-amerikai fahéjas tekercs
Cinnabon-amerikai fahéjas tekercs

Az élesztőt beleszórjuk a cukros a langyos tejbe, majd állni hagyjuk amíg az élesztő fel nem fut. Egy nagy tálban összegyúrjuk a puha vajat, a sót, a tojásokat és annyi lisztet,hog...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
diós v mákos kalács /horvát/
diós v mákos kalács /horvát/

Egy kevés langyos tejben morzsoljuk össze az élesztőt, és adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és egy evőkanál lisztet, keverjük össze és hagyjuk aktiválódni. Egy mély tálba tegye a l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: emaxa
bavorské buchty
bavorské buchty

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lekvaros bukta
Lekvaros bukta

1. A lekváros bukta elkészítéséhez az élesztőt kevés kristálycukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. 2. Hozzáadjuk az előzőleg leszitált liszthez, majd összekeverjük a tojások...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk