Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Aranygaluska


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tészta hozzávalói:
- 150 ml tej
- 1 kávéskanál cukor
- 20 g friss élesztő
- 245 g teljes kiőrlésű liszt
- 105 g finomliszt
- 1 tojás
- 40 g olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 12 g 1:4 édesítő

Az összeállításhoz:
- 180 g darált dió
- 180 g olvasztott vaj
- 30 g 1:4 édesítő

A vaníliasodó hozzávalói:
- 600 ml tej
- 3 tojássárgája
- 30 g 1:4 édesítő
- 10 g keményítő
- fél vaníliarúd kikapart magja

Elkészítés:


◾️A tésztához a tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt.
◾️A liszteket átszitáljuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, az élesztős tejet és kézzel vagy géppel kidagasztjuk.
◾️Ezután meleg helyen, lefedve kb. 1 órát kelesztjük.
◾️Ezalatt a diót az édesítővel összekeverjük.
◾️Egy 26 cm-s tortaformát vékonyan kivajazunk és megszórjuk az édes dióval.
◾️Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk.
◾️Közepes méretű korongokat szaggatunk belőle.
◾️Először az olvasztott vajba majd a dióba forgatjuk őket és a formába rakosgatjuk a korongokat (lehet egymásra is tenni őket).
◾️Meleg helyen újabb 30 percet kelesztjük még.
◾️A sütőt 175°-ra előmelegítjük és 25-30 perc alatt megsütjük a galuskát.
◾️A sodóhoz a tojások sárgáját, az édesítőt, a vaníliarúd kikapart magját és a keményítőt pici tejjel kikeverjük.
◾️A többi tejet felmelegítjük, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tojásos masszát.
◾️Ezután picit besűrítjük és el is készültünk.

Aranygaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tünde
Langallo (kenyérlángos) gazdag feltéttel
Langallo (kenyérlángos) gazdag feltéttel

A krumplit alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, amikor már meg lehet fogni, meghámozzuk, melegen áttörjük, és hűlni hagyjuk. (Főzőlevét félre...

Elkészítési idő: kb. 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Írta: Eva
Káposztás pogácsa
Káposztás pogácsa

A reszelt káposztát besózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a zsírt, és a kinyomkodott káposztát, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve megdinszteljük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
Krumplis lángos- Horváth Ilona
Krumplis lángos- Horváth Ilona

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, csipet cukorral megkelesztjük.A lisztet mély kavarótálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyo-munk, beleöntjük a megkelt kovászt, hozzátesszük a főtt,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
168. Lángos igazi
168. Lángos igazi

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. 2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt. 3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk