-25 dkg liszt
-25 dkg margarin
-25 dkg főt áttört krumpli
-25 dkg túró
-2 kiskanál só
-szemeknek bors
-kenéshez felvert tojás
A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük. Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük.
--Egy tálba beletesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, majd a zsírral (vagy vajjal) elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beletesszük a villával összetört túrót, és krumplinyomóval belenyomjuk a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ...kb.1 órát a hűtőbe pihentetjük ezután kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagságúra
majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.
-A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni.
-A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra.
- A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát szaggatunk, majd éles késsel 4 egyforma részre vágjuk. Ezek lesznek majd a fülek.
-A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tesszük, majd felvert egész tojással lekenjük.
- Ezután ráhelyezzük a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal 2 orrlyukat szúrunk rá. Utoljára rátesszük a 2 fület, és ujjal rányomkodjuk.
--Végül az egészet lekenjük a felvert egész tojással, majd tökmagból vagy egész fekete borsból szemeket ragasztunk rá
.Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
--A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűtjük. Pár napig finom puha marad a tésztája.
1. Rerdjati kore u pouljen pleh( 3 kore izmedu kora po malo ulja ) 2. Na tu koru trecu posuti kecap moze malo kuvanog paradaiza, origano posuti seckanu sunku i slaninu....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztben elkeverjük a sót, majd az összes hozzávalóval és az élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát. 6 részre osztva kis cipókat fo...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA fehérjét kemény habba verjük, a sárgáját összekeverjük a fenti tartalmakkal és hozzáadjuk a tojások habját. Megsütjük, miután kih lt 3 egyenl részre vágjuk. Töltelék- 400 gr....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót villával jól összetöröm. A sós, sütőporos lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd a túróval és tejföllel lágy tésztát gyúrok belőle. Pár órára hűtőbe teszem, de jobb ha e...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: Könnyű