Családireceptkönyv.hu

Tepertős pogácsa -réteges


Írta:

Elk. idő: 120
Adag: 10-20
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


-75 dkg finomliszt
- 7,5 dkg zsír
- 4 dkg friss élesztő
- kb. 4,5 dl langyos tej
- 3 teáskanál só
- 3-4 evőkanál fehérbor (elhagyható)
- 50 dkg darált tepertő
+ 1 tojás a teteje lekenéséhez

Elkészítés:


Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
--. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a bort (ez elhagyható), majd a felfuttatott élesztőt és még annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható rétestésztát kapjunk. (A tészta ne legyen ragacsos, de túl kemény se!)
--. A tésztát pihentetés nélkül kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük egyenletesen a darált tepertővel, feltekerjük úgy, mint egy piskótatekercset. Ketté hajtjuk (tehát egyik végét a másikra hatjuk), picit ellapogatjuk a tetejét és letakarva 30 percet pihentetjük.
-- Pihentetés után ismét kinyújtjuk 7-8 mm vastagra (semmi gond, ha itt-ott cseppet kifolyik a tepertő, nyújtjuk nyugodtan tovább). Majd ismét feltekerjük, mint egy piskótatekercset, ketté hajtjuk és letakarva pihentetjük 20 percet.
--. 20 perc után megismételjük a nyújtás és feltekerés, kettéhajtás fázist és letakarva pihentetjük 30 percet.
-- Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
--. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egymástól 2 cm-re, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük

Trükkök, tippek, praktikák:




Tepertős pogácsa -réteges

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kalácsok
Virlis virágok
Virlis virágok

Az élesztőt egy kevés forró vízben feloldjuk és megvárjuk, míg felfut. Az összes többi hozzávalót egy tálba öntjük és az élesztőt is hozzá adva, közepesen kemény kelt tésztát dagas...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar vajaspogácsa
vajaspogácsa

A tejfölbe beleteszem a cukrot, meglangyosítom, bele morzsolom az élesztőt és felfuttatom. A liszthez hozzáadom a margarint. Lehet belemorzsolni vagy apróra beleszeletelni. A köze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Feta sajtos rudacskák
Feta sajtos rudacskák

◾️A liszteket átszitáljuk a sóval. ◾️Hozzáadjuk a többi hozzávalót (az élesztőt nem kell futtatni) és összegyúrjuk. ◾️Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk és egy derelye...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk