-75 dkg finomliszt
- 7,5 dkg zsír
- 4 dkg friss élesztő
- kb. 4,5 dl langyos tej
- 3 teáskanál só
- 3-4 evőkanál fehérbor (elhagyható)
- 50 dkg darált tepertő
+ 1 tojás a teteje lekenéséhez
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
--. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a bort (ez elhagyható), majd a felfuttatott élesztőt és még annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható rétestésztát kapjunk. (A tészta ne legyen ragacsos, de túl kemény se!)
--. A tésztát pihentetés nélkül kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük egyenletesen a darált tepertővel, feltekerjük úgy, mint egy piskótatekercset. Ketté hajtjuk (tehát egyik végét a másikra hatjuk), picit ellapogatjuk a tetejét és letakarva 30 percet pihentetjük.
-- Pihentetés után ismét kinyújtjuk 7-8 mm vastagra (semmi gond, ha itt-ott cseppet kifolyik a tepertő, nyújtjuk nyugodtan tovább). Majd ismét feltekerjük, mint egy piskótatekercset, ketté hajtjuk és letakarva pihentetjük 20 percet.
--. 20 perc után megismételjük a nyújtás és feltekerés, kettéhajtás fázist és letakarva pihentetjük 30 percet.
-- Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
--. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egymástól 2 cm-re, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük
Az élesztőt egy kevés forró vízben feloldjuk és megvárjuk, míg felfut. Az összes többi hozzávalót egy tálba öntjük és az élesztőt is hozzá adva, közepesen kemény kelt tésztát dagas...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejfölbe beleteszem a cukrot, meglangyosítom, bele morzsolom az élesztőt és felfuttatom. A liszthez hozzáadom a margarint. Lehet belemorzsolni vagy apróra beleszeletelni. A köze...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű◾️A liszteket átszitáljuk a sóval. ◾️Hozzáadjuk a többi hozzávalót (az élesztőt nem kell futtatni) és összegyúrjuk. ◾️Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk és egy derelye...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű