Árpával érő körte
Cukor
Víz
Citrom vagy citromsav
Fahéj
Kardamom
A befőttet a szokásos módon készítettük el. Az apró körtéket többször megmostuk, a végeit levágtuk, majd minden szemet kettévágtunk. Az így előkészített körtéket felhasználásig citromos vagy citromsavas vízbe tettük, hogy ne barnuljanak. Elmosott, csírátlanított üvegekbe pakoltuk a körtéket, beletettük a fűszereket, az ízlés szerinti cukrot vagy édesítőt, majd vízzel felöntöttük minden üveget. Nálunk cukorral készült. 3 evőkanál / 720 ml-es üveg, majd 90/30-as programon automatáztuk.
Kardamom- fahéj és kardamom-fahéj-szegfűszeg ízesítéssel:
Egy kedves ismerősöm adta az ötletet, hogy elkészítsük ezt az ízletes befőttet. Hálás köszönet érte! Az Ő Anyukája anno egészben tette el az ilyen nagyon apró szemű körtét. Mi tagadás, már én is foglalkoztam a gondolattal, hogy miképp lehetne ebből a (szerintem a legfinomabb ízű és aromájú) körtéből befőttként átmenteni a téli hónapokra. Annyira apró, hogy lehetetlen meghámozni és lehetetlen a magházát eltávolítani is. Illetve lehet, csak akkor nem marad belőle semmi. Mivel egyáltalán nem permetezünk, így az egészben való eltevés helyett a félbevágott megoldást választottuk az esetleges "lakók" kiszűrése végett. Annyira zsenge a magháza, hogy szerintem semmi problémát nem okoz fogyasztáskor.
A leszedett csalánt többször átmossuk ,majd a leveleit letépkedjük. Lehet fordítva is, akkor könnyebb picit :D. Természetesen még mindig kesztyűben dolgozunk,hacsak nincs ízületi...
Elkészítési idő:A rebarbarát és almát kevés vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk az édesítőt, és egy-két citromkarikát. Pár perc alatt puhára főzzük. Poharakba adagoljuk, kihűtjük, majd hűtőszekrény...
Elkészítési idő:A narancsokat alaposan megmossuk, kefével megsúroljuk, a héjukat tűvel néhány helyen megszurkáljuk, és nagyobb befőttesüvegbe tesszük Annyi vizet engedünk rájuk, amennyi ellepi ők...
Elkészítési idő: