3 kg málna
3 kg cukor
3 csapott evőkanál citromsav
víz
Tegnap már igen későre járt az idő és igazából nem is tudtuk elképzelni, hogy kb. 2.5 kg finom érett málnából miképpen készítsünk aránylag gyorsan szörpöt. Van ám választék a receptek között bőséggel, de este nagyon szorított az idő és nem akartunk ezzel olyan sokat pepecselni. Ezért elvetettük az ilyen vászonruhán, meg szitán történő hosszadalmas lecsöpögtetéses procedúrákat, meg a 24 órás cukros áztatásos megoldást is. Segítségül hívtuk a gyümölcsprést, amivel kinyertük a málna levét. Nagyon korrekt módon 1.5 liter rostos mag nélküli málnalevünk lett, amit ráöntöttünk 3 kg cukorra. Majd az egészet kiegészítettük 6 liternyire vízzel. Kavargatva feloldottuk a cukrot a szörpben és elkezdtük adagolni hozzá a citromsavat. Kóstolgatva, nálunk simán elbírta a három csapott evőkanálnyi mennyiséget. (Természetesen ez ízlés dolga). Így hidegen koronazáras 0.5 literes üvegekbe mértük a szörpöt és koronazárral zártuk az üvegeket. Automatázási időnek pedig egy jó középutat választottunk. A szörpökhöz ajánlott 80/20-as értéket kevesellettük így elindítottunk egy 85/30-as programot. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a szörp így ebben a formában a küllemét tekintve nem vetekedhet a "nagyi féle" hosszú időn át lecsepegtetett szörp csodás, tükrös tisztaságával. Ez inkább egy opálosabb kinézetű, de fantasztikus ízű szörp lesz így, hiszen gyakorlatilag a málnaszemek gyümölcshúsának jelentős része is benne marad a szörpünkben. Talán ami nem elhanyagolandó ebben a módszerben, az a gyorsaság. A szüret végétől az üvegbe kerülésig nem sokkal több idő telt el, mint fél óra. Nagy valószínűséggel a napokban ezzel a módszerrel készítünk jó érett meggyből is hasonló mennyiségű finom szörpöt.
Először a mentaszirupot készítjük el. Lábosban forrásig hevítjük a vizet, a cukrot, a kisebb darabokra tépkedett mentalevelet és a citromlét. Forrástól számítva még 1-2 percig, vag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát hámozzuk, magházától megfosztjuk, feldaraboljuk. Lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és addig főzzük, míg meg nem puhul. Akkor botmixerrel péppé zúzzuk, majd fokozato...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vízből és a cukorból 50 %-os szirupoldatot főzünk. A menta leveleket leszedjük, egy edénybe tesszük, rámerünk a cukros oldatból nagyjából egy decit, és botmixerrel turmixoljuk. E...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet összekeverjük a tejszínhabporral. Hozzáadjuk a tejszínt, a nutellát és a konyakot. Majd habverővel felverjük,
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű