3 kg málna
3 kg cukor
3 csapott evőkanál citromsav
víz
Tegnap már igen későre járt az idő és igazából nem is tudtuk elképzelni, hogy kb. 2.5 kg finom érett málnából miképpen készítsünk aránylag gyorsan szörpöt. Van ám választék a receptek között bőséggel, de este nagyon szorított az idő és nem akartunk ezzel olyan sokat pepecselni. Ezért elvetettük az ilyen vászonruhán, meg szitán történő hosszadalmas lecsöpögtetéses procedúrákat, meg a 24 órás cukros áztatásos megoldást is. Segítségül hívtuk a gyümölcsprést, amivel kinyertük a málna levét. Nagyon korrekt módon 1.5 liter rostos mag nélküli málnalevünk lett, amit ráöntöttünk 3 kg cukorra. Majd az egészet kiegészítettük 6 liternyire vízzel. Kavargatva feloldottuk a cukrot a szörpben és elkezdtük adagolni hozzá a citromsavat. Kóstolgatva, nálunk simán elbírta a három csapott evőkanálnyi mennyiséget. (Természetesen ez ízlés dolga). Így hidegen koronazáras 0.5 literes üvegekbe mértük a szörpöt és koronazárral zártuk az üvegeket. Automatázási időnek pedig egy jó középutat választottunk. A szörpökhöz ajánlott 80/20-as értéket kevesellettük így elindítottunk egy 85/30-as programot. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a szörp így ebben a formában a küllemét tekintve nem vetekedhet a "nagyi féle" hosszú időn át lecsepegtetett szörp csodás, tükrös tisztaságával. Ez inkább egy opálosabb kinézetű, de fantasztikus ízű szörp lesz így, hiszen gyakorlatilag a málnaszemek gyümölcshúsának jelentős része is benne marad a szörpünkben. Talán ami nem elhanyagolandó ebben a módszerben, az a gyorsaság. A szüret végétől az üvegbe kerülésig nem sokkal több idő telt el, mint fél óra. Nagy valószínűséggel a napokban ezzel a módszerrel készítünk jó érett meggyből is hasonló mennyiségű finom szörpöt.
A gyümölcsöket meghámozzuk, és összedaraboljuk. Az összedarabolt gyümölcsöket egy tálba, vagy turmixgépbe tesszük, és összeturmixoljuk. Hosszú pohárba töltjük.
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűA bodzavirágot megmosás nélkül az üvegbe rakni. Az édesítőt és a citromsavat feloldani 3 l vízben 1 citrom leve bele. Ráönteni a bodzára 2 citrom felkarikázva bele. 1 éjszakán kere...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz epret alaposan megmossuk, leszárítjuk. A hozzávalókat tálba tesszük, és botmixerrel pürésítjük. Poharakba öntve, jól lehűtve tálaljuk. Tipp: az italt bármilyen gyümölccsel el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a tejszínt összeöntjük a félbevágott vaníliarúddal, és a hozzávalók között szereplő első, kisebb mennyiségű porcukorral. Felforraljuk, majd félretesszük. A toj...
Elkészítési idő: 25perc Nehézség: Könnyű