Tészta:
-50 dkg liszt
-20 dkg teavaj /82% zsírtartalmú/
-5 dkg porcukor
-1 csipet só
-3+1 tojássárga
-1,5-2dl fehérbor
-1 tasak instant élesztő
Dió töltelék:
-25 dkg dió
-10 dkg porcukor
-1 citrom héja
-1 mokkás kanál gyömbér
-1 citrom leve 1dl-re vízzel hígítva
-1 kiskanál barack lekvár
Mák töltelék:
-20 dkg mák
-10 dkg porcukor
-1 narancs héja
-1 narancs leve 1,5 dl-re vízzel hígítva
-1 kiskanál szilva lekvár
Alma töltelék:
-4 db alma /reszelve 60 dkg legyen/
-2 evőkanál kristálycukor
-1 mokkás kanál fahéj
-1 mokkás kanálszegfűszeg
-6 dkg darált keksz
-Először elkészítjük a töltelékeket. Célszerű az almával kezdeni, hogy legyen ideje levet ereszteni.A darált kekszet csak a kinyomkodás után, közvetlenül a felhasználás előtt keverjük hozzá.
-Kimérjük a mák és dió töltelék hozzávalóit, ízesítjük. A lekvárokat nem bele, hanem alá kenjük! Egymás után felforraljuk a citromos, illetve narancsos vizet és leforrázzuk a diós és a mákos tölteléket.
-A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kb. 0,5 óráig hűtőszekrényben pihentetjük.Ez idő alatt kibéleljük a tepsit sütőpapírral úgy, hogy az oldalán is legyen. Kinyomkodjuk az alma levét, hozzáadjuk a darált kekszet.
-A tésztát deszkán átgyúrjuk és 4 egyenlő cipót formálunk belőle.
-A lapokat egyenként kisodorjuk. Az első lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a sodrófa segítségével. Megkenjük kajszilekvárral, majd egyenletesen elosztjuk rajta a diótölteléket. A második lapot ráhelyezzük, ezt szilvalekvárral kenjük meg, majd a máktölteléket elegyengetjük rajta. A harmadik lapra az almás tölteléket tesszük, amit befedünk a negyedik lappal. 1 tojás sárgáját 1 teáskanál vízzel felverjük és lekenjük vele a tésztát. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben takarékon 90 perc alatt megsütjük.
- A tepsim mérete 33x23 cm.
-Ha a tésztát 5 részre osztjuk, akkor a máktöltelék fölött sűrű szilvalekvár a töltelék. Ebben az esetben a dió és a mák alá nem kell lekvárt tenni. Nekem ez nem jön be!
-A bort ne adjuk egyszerre a tésztához, mert mindig a tojások méretétől függ, hogy mennyit bír el.
A tejet meglangyosítjuk és rakunk bele egy keveset a porcukorból. Belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk. Ha megvan, akkor hozzászitáljuk a porcukrot, bel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojás kivételével, minden hozzávalót egy tálban összemorzsolunk. Fontos, hogy a margarin szoba hőmérsékletű legyen. A kezünk melegétől is fog még lágyulni. Hozzáadjuk a tojás...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A vajat megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. 2. A tojásokat és a cukrokat összekeverjük. 3. Hozzáadjuk a joghurtot, az olvasztott vajat, majd a búzadarát, a sütőport, végül a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: 1. Két dl tejben simára keverjük a zselatint, felfőzzük, majd addig szépen langyosra hűl, míg elkészítjük a tölteléket. 2. A porcukrot a vajjal habosra keverjük, ma...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű