-40 dkg liszt
-25 dkg margarin
-25 dkg sajt
-1 sütőpor
-1 lapos evőkanál só
-1 fél kispohár tejföl /kb 3 evőkanál/
-Ízlés szerint: lenmag, köménymag, szezámmag vagy durva só
-1 tojás
-A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és a margarint majd tenyérrel elmorzsoljuk.
- A sajtot lereszeljük, 20 dkg-t a liszthez adunk 5 dkg-t félreteszünk szóráshoz. A lisztet a sajttal is elmorzsoljuk.
-Hozzá adjuk a tejfölt majd jól összedolgozzuk.
-Lisztezett deszkán a tésztát 1/2 cm vastagra nyújtjuk és perecformával kiszaggatjuk.
-Felvert tojással megkenjük, a maradék sajttal meghintjük és sütőpapírral bélelt tepsiben világosra sütjük.
-Ha a magokat jobban szeretjük, akkor 20 dkg sajt is elég.
-Szebb lesz a perecek formája, ha a szaggatóval rögtön a tepsibe tesszük!
-Sütési idő hagyományos gáztűzhelyen: 15 perc nagy lángon, 10 perc takarékon.
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a kissé ellapított gombócot tálba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje. Néhány óráig ázzon a vízben, majd miután kiem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, bele morzsoljuk a margarint, majd alaposan összegyúrjuk a sajttal és a tejföllel. / a sajtból kb.3 dkg-ot kihagyhatunk a teteje beszórá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt egy kis cukorral tejben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalót is beletesszük és galuska állagúra gyúrjuk. Ha szükséges még egy kis tejet lehet hozzáadni. Kelesztjük 1-...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepessütőt 180°C-ra előmelegítjük. A sütőforma mélyedéseit kikenjük, vagy papírformákat teszünk bele. Egy nagy tálban elvegyítjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval é...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű