1 1/2 kg paradicsom
4,5 dl 10 %-os ecet
50 dkg cukor
25 dkg vöröshagyma
15 dkg fokhagyma
25 dkg zeller
20 dkg paprika (ki milyet szeretne... lehet édes, csípős, nagyon csípős)
2,5 evőkanál só
1,5 evőkanál fahéj
1,5 evőkanál őrölt gyömbér (magam szárítottam, kávédarálón ledaráltam)
1 evőkanál mustármag (mustármagot kávédarálón ledaráltam)
A paradicsomot egyik végén kereszt alakban bevágtam, forró vízbe dobtam, majd kivettem és lehúztam a héját. A paprikákat és a paradicsomot kimagoztam.A hozzávaló zöldségeket aprító géppel apróra vágtam (nem ment egyfolytában a gép, csak megnyogtam, elengedtem, megnyomtam, elengedtem, így nem lett pépes, hanem apró darabos).
Elővettem egyik rozsdamentes fazekamat és a zöldségeken kívül mindent beleraktam, jól elkevertem és a tűzhelyre tettem. Magas lángon, állandó kavarás mellett megolvasztottam a cukrot. Mikor ez elkészült beleraktam előbb a zellert, majd a hagymát, fokhagymát, utána a paprikát, majd végül a paradicsomot. Felfőztem, aztán lángelosztót tettem a fazék alá és legkisebb fokozaton 1,5 órát főztem. Gyakran kavargattam,nehogy odakapjon.
Az idő letelte után steril üvegekbe szedtem és száraz dunsztba raktam.
Tápai Ilona rp
A krumplit,répát,hagymát megfőzzük és a többi hozzávalóval pürésítjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olívaolajon párold meg egy picit a hagymát, és a zöldségeket! Utoljára dobd rá a paradicsomot! A zöldségeket kis kockákra szoktam vágni, a paradicsomokat pedig négyfelé. Most...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTegyük a vajat és a lisztet egy edénybe. Keverjük össze, majd melegítsük fel, amíg buborékos és habos nem lesz. Ha kész, akkor folytassuk még 1 percig. Adjuk hozzá a tejet, majd v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű