5-6 közepes burgonya
2,5 dl kefir (aludt tej)
5-6 evőkanál liszt
2 tojás
1 kiskanál só
2 evőkanálnyi zsír a sütéshez (vagy olaj)
3-4 gerezd fokhagyma a kenéshez
2-3 dl tejföl
Az igazi zalai prószát tepsiben sütik, de én a másik serpenyős változatot szoktam, mert ezt szeretjük.
Nem rakok hozzá semmi fűszert, csak a felsoroltakat, mert az eredeti recept alapján készítem el!
A burgonyát meghámozom, sajtreszelőn lereszelem, ha nagyon leves, akkor kinyomkodom a feles nedvet belőle. Hozzáütöm a tojásokat, a sót, kefirt, lisztet, és összekeverem.
Serpenyőben felolvasztom a zsírt, és merőkanálnyi tésztát rakok rá, eligazgatom, hogy vékony legyen úgy kb. 7 mm. Ha az alja megpirult, megfordítom, és a másik felért is megpirítom. kiveszem lecsöpögtetem.
A fokhagymákat lereszelem, kis sóval és vízzel kencét készítek, amivel megkenhető a prósza.
Tejföllel a végén meglocsoljuk ízlés szerint, és melegen fogyasszuk!
SZAKTER JUDIT
A darálthúst összekeverjük a félig megfőzött rizzsel, a sóval, a borssal és a tojással. A vöröshagyma felét egészen apróra összevágjuk, kevés olajon megfuttatjuk és ezt is a tölte...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk és olajon üregesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot. Teszünk rá egy kis pirospaprikát és beletesszük a húst, majd felöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól összekeverni. Majd golyókat formázni, zsemlyemorzsába forgatni, olajban kisütni. /Van, aki nem panírozza, csak kisüti, de én mindig beforgatom /
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: KönnyűA tojást összekeverjük a tejjel, sózzuk. Beleteszünk szíraz kenyereket, picit hagyjuk benne ázni, majd kevés olajon mind a két felét megsütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz