5-6 közepes burgonya
2,5 dl kefir (aludt tej)
5-6 evőkanál liszt
2 tojás
1 kiskanál só
2 evőkanálnyi zsír a sütéshez (vagy olaj)
3-4 gerezd fokhagyma a kenéshez
2-3 dl tejföl
Az igazi zalai prószát tepsiben sütik, de én a másik serpenyős változatot szoktam, mert ezt szeretjük.
Nem rakok hozzá semmi fűszert, csak a felsoroltakat, mert az eredeti recept alapján készítem el!
A burgonyát meghámozom, sajtreszelőn lereszelem, ha nagyon leves, akkor kinyomkodom a feles nedvet belőle. Hozzáütöm a tojásokat, a sót, kefirt, lisztet, és összekeverem.
Serpenyőben felolvasztom a zsírt, és merőkanálnyi tésztát rakok rá, eligazgatom, hogy vékony legyen úgy kb. 7 mm. Ha az alja megpirult, megfordítom, és a másik felért is megpirítom. kiveszem lecsöpögtetem.
A fokhagymákat lereszelem, kis sóval és vízzel kencét készítek, amivel megkenhető a prósza.
Tejföllel a végén meglocsoljuk ízlés szerint, és melegen fogyasszuk!
SZAKTER JUDIT
Hagymát szálasan szottyaszt (20-30 perc) Hozzá sonka, szalonna, fedő nélkül nagyobb lángon 4-5 percig pirít Hozzá a hámozott paradicsom Összefőz, amíg a paradicsom el nem oszlik...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet felteszem forrni beleteszem a sót és a vajat .Hozzáöntöm a kukoricadarát. Állandóan kevergetve sűrűre főzöm. 30 percig lefedve állni hagyom. Egy folpackra rákanalazom a p...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA cukkinit megpucoltam, felkarikáztam, megfőztem, majd átszűrtem az aprítógépbe (nem csepegtettem le, nem baj ha egy kis főző víz is kerül a gépbe). Ehhez adtam a 3 ek. zselatin...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát megreszelem, levét kinyomom, majd összekeverem a pástétommal, a tojással, a fokhagymával és megsózom, megborsozom. Annyi zsemlemorzsát öntök hozzá, hogy keménykés massz...
Elkészítési idő: 20-40 perc Nehézség: Könnyű