1 liter zsíros tej (házi, vagy 3,5 %-os), 50 dkg túró, 1 teáskanál só, fél tk. szódabikarbóna, 6-7 dkg vaj, pici fehérbors (1-2 gerezd fokhagyma, 1 kk. darált paprika, zöldfűszerek ízlés szerint – snidling, petrezselyem, kapor)
Én most fokhagymát, darált paprikát, és apróra vágott petrezselymet tettem bele.
A túrót egy tejforraló lábasban villával összetörjük, hozzáadjuk a tejet és felforraljuk, míg elválik a savó. Gézkendőn keresztül leszűrjük, hagyjuk kicsepegni és visszatesszük a lábasba. Hozzáadjuk a vajat, a sót, az apróra reszelt fokhagymát és a szódabikarbónát, és folytonos keverés közben összefőzzük. Belekeverjük a többi fűszert, és még melegen egy porcelán vagy jénai formába egyenletesen belenyomkodjuk. Kihűtjük, majd 1-2 óra múlva oldalát kicsit meglazítva, kivesszük a tálkából.
A magokból tejföl sűrűségű szószt turmixolunk,majd izesítjük.Később plusz vizet tehetünk hozzá
Elkészítési idő:1. A tésztát lehetőleg előző este készítjük el. A lisztet munkalapra szitáljuk. Széles pengéjű késsel vagy habkártyával belevagdaljuk-morzsoljuk a vajat/margarint (A), tetejére szó...
Elkészítési idő: