5 dkg friss élesztő
1 evőkanál porcukor
4 dl langyos tej
1 kg finomliszt
50 dkg vaj
3 tojássárgája
2 dl tejföl
1 evőkanál só
a tetejére: tojás, szezámmag
A tejben feloldjuk a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a feldarabolt vajat, a tojások sárgáját, a tejfölt és az élesztőt, majd egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára hagyjuk kelni. Ezután lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, és hajtogatjuk: a felső harmadot középre, arra a tészta alsó harmadát, utána balról egy tésztaharmadot középre hajtunk, majd a jobb oldali harmadot arra igazítva fejezzük be. Letakarva fél órát kelni hagyjuk, majd ismét nyújtjuk és hajtogatjuk a tésztát. Ezt összesen háromszor kell elvégezni. Végül 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, és nagyobb (kb. 6 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben kicsit még pihentetjük, majd lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben bő fél óra alatt szép pirosra sütjük.
A barackot meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. Egy fazékba tesszük a barack darabokat, felöntjük kb. 1,2 l vízzel, ízesítjük barnacukorral, citrommal. Puhára főzzük a barack...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA meggybefőttet és kevés vizet felteszünk forrni. Hozzáadjuk a cukrot és 4 szegfűszeget ízlés szerint. Ha felforrt, behabarjuk.
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű