5 dkg friss élesztő
1 evőkanál porcukor
4 dl langyos tej
1 kg finomliszt
50 dkg vaj
3 tojássárgája
2 dl tejföl
1 evőkanál só
a tetejére: tojás, szezámmag
A tejben feloldjuk a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a feldarabolt vajat, a tojások sárgáját, a tejfölt és az élesztőt, majd egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára hagyjuk kelni. Ezután lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, és hajtogatjuk: a felső harmadot középre, arra a tészta alsó harmadát, utána balról egy tésztaharmadot középre hajtunk, majd a jobb oldali harmadot arra igazítva fejezzük be. Letakarva fél órát kelni hagyjuk, majd ismét nyújtjuk és hajtogatjuk a tésztát. Ezt összesen háromszor kell elvégezni. Végül 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, és nagyobb (kb. 6 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben kicsit még pihentetjük, majd lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben bő fél óra alatt szép pirosra sütjük.
A hagymát kevés olajon vagy zsiradékon megdinszteljük. A húst egy edénybe tesszük, hozzászórjuk a rizst, beleütünk két tojást és eldolgozzuk. Sóval, borssal fűszerezzük, majd hozzá...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesEgy pár epret felkockázunk, majd cukor és egy pici víz hozzáadásával szirupot főzünk belőle. Miután elkészült kihűtjük. A tojások sárgáját 12 dkg cukorral turmixgéppel habosra k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tortaformát kivajazzuk és megszórjuk darált mákkal. Ebbe tesszük a piskótát 160 fokon 80-90 percig sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA céklát megmossuk, nyersen megpucoljuk, majd kb. 1 cm-es szeletekre vagdaljuk. A tisztára mosott üvegekbe beletesszük a fűszereket, majd az üveg nyakáig megtöltjük a nyers, fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű