600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1200 gr BL55 liszt
7 kávéskanál só(csapósan)
1 evőkanál porcukor
+ 12 óráskovász
12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 gr liszt
2 evőkanál olaj
20 gr élesztő
A 12 órás kovászkészítése, sütés előtti napon.
A kovász hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.
Beborítani,letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény,rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró,villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára.
A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.
Az epret feltesszük kb. 1,5 l vízbe főni. Hozzáadunk egy csipet sót és a cukrot. (ha édesen szeretjük mehet kicsit több is, mint 8 evőkanál). Ha felforrt és rottyant egyet lekapcso...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tejet kimérjük egy edénybe. Folyamatos melegítés és kavargatás mellett hozzáadjuk a nutellát, a vaníliarúd kikapart belsejét és megvárjuk amíg felolvad a tejben a mogyorókrém....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásfehérjéket a csipet sóval elkezdjük habbá verni, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. A hab akkor jó, a szép sima, selymes fényű és ha összecsippentünk belőle e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű