200 g tokaszalonna
100 g Pecorino sajt (vagy Parmezán)
4 tojássárgája
1 egész tojás
350 g spagetti
Bors
Só
A carbonara spagetti receptjével kapcsolatban van egy jó hírem és egy rossz. A rossz az, hogy amit Olaszországon kívül általában ezen a néven szolgálnak föl – spagetti tejszínes, sonkás szósszal -, annak igazából semmi köze sincs az eredetihez.
A jó hírem viszont, hogy ez a recept most az eredeti verziót mutatja be. Vagyis egyszerű, könnyen elkészíthető carbonara spagettit egyenesen Olaszországból!
És mi az a hozzávaló, ami nincs az eredeti receptben? Talán meglepő így elsőre, de a tejszín!
Az eredeti carbonara spagetti elkészítésekor a nyers tojás és az ízletes Pecorino sajt állnak össze sűrű, krémes szósszá a kifőtt tészta saját hője által. Ezért nem kell bele sem tejszín, sem más folyadék. Sonka helyett az olaszok jófajta, húsos toka- vagy hasaalja szalonnát használnak.
Carbonara spagetti recept
Megjegyzés a hozzávalókkal kapcsolatban: ez itt az eredeti carbonara recept, amihez az olaszok tokaszalonnát és Pecorino sajtot használnak (Róma környéki recept – Róma környéki sajt). Ezeket nem feltétlenül könnyű itthon beszerezni. Szalonnát illetően bármilyen, jó minőségű, lehetőleg nem vákuumcsomagolt (azaz felvizezett) szalonnát, esetleg sonkát használj. Ami a sajtot illeti, a legjobb helyettesítő a Parmezán (vagy parmezán jellegű sajtok). Tudom, hogy ez nem olcsó, de 100 g nem több 400-500 Ft-nál, és ez 4 személynek elegendő. Hidd el, megéri!
Figyelem! Mivel az eredeti carbonara spagetti nyers tojást tartalmaz, ezért csak nagyon friss, ellenőrzött forrásból származó tojást használj hozzá!
Vágd fel kb. egy cm-es kockákra a tokaszalonnát. Ha nem kapsz ilyet, tulajdonképpen bármilyen húsos szalonna jó hozzá, de az olaszok általában tokaszalonnából (“guanciale”) vagy a híres hasaalja szalonnájukból (“pancetta”) készítik.
Egy nagy serpenyőben, plusz zsiradék hozzáadása nélkül, alacsony lángon kezd el pirítani a szalonnát.
Carbonara spagetti: kockára vágott tokaszalonna
Kezdd el pirítani a szalonnát
Tedd föl a vizet a spagettinek forrni. Amikor felforrt, tedd bele a tésztát és főzd meg. A szokásosnál kevesebb sóval ízesítsd, mert a szalonna elég sós magában is.
Közben készítsd el a carbonara spagetti “szószt”. Ehhez először válassz szét négy tojást, csak a sárgájára lesz szükséged. Tedd bele egy nagy tálba, és adj hozzá egy ötödik tojást egészben, tehát a fehérjével együtt.
Carbonara spagetti: tojások
4 tojássárgája és egy egész tojás
Add hozzá a reszelt Pecorino sajtot. Ha nem kapsz ilyet, akkor Parmezánt is használhatsz helyette, a lényeg hogy nagyon erős ízű, kemény sajt legyen, hiszen a szalonnán kívül tulajdonképpen ez az egyetlen ízesítő az ételben. Borsozd meg ízlés szerint.
Carbonara spagetti: Pecorino sajt és bors
Pecorino sajt és bors jön a tojáshoz
A tojásokat és a reszelt sajtot egy kézi habverő segítségével keverd össze a tálban.
Carbonara spagetti: tojásos-pecorinós szósz
Tojásos-pecorinós szósz
Közben figyelj a szalonnára. Akkor van kész, ha a zsírját kiengedte, és a széle ropogósra sült. Vedd ki a serpenyőből, és egy külön tányéron hagyd kihűlni.
Carbonara spagetti: pirított tokaszalonna
Pirított tokaszalonna
Ha már langyos a szalonna, add hozzá a tojásos keverékhez. Azért kell kihűteni, mert a forró szalonna rántottát csinálna a finom, sűrű szósz helyett.
Carbonara spagetti: tojás, pecorino, szalonna
Add a szalonnát a tojásos keverékhez
Ha a tészta megfőtt, gyorsan kell dolgoznod. A carbonara spagetti szósza úgy jön létre, hogy a tojásos-sajtos keverék a tészta hőjétől sűrű, krémes állagot kap. Szűrd le a spagettit, és forgasd bele a tojásos keverékbe, hogy mindenhol felvegye a szószt. Ha nagyon sűrű lenne, a főzővízből adhatsz hozzá, de arra figyelj, hogy az legfeljebb kézmeleg legyen, különben rántotta lesz a végeredmény.
Carbonara spagetti tálalása
Ezzel a recepttel 25 perc alatt kész a tökéletes carbonara spagetti, amiben a szalonna és a pecorino sajt intenzív ízei markáns szósszá állnak össze. Azonnal, melegen fogyaszd, hiszen éppen a nyers tojások miatt sem hidegen nem az igazi, sem tárolni nem érdemes. Elég nagy energiatartalmú, nehéz étel, ezért a hűvös őszi-téli napok igazán tökéletes, szívet melengető fogása.
Ez a mennyiség 4 embernek előételként elegendő, ha főételként fogyasztod akkor 2-3 felnőtt lakik jól vele.
Jó étvágyat!
A hideg vízben feltett burgonyát puhára főzzük, majd leszűrjük. Rövid hűtés után meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, és enyhén lisztezett felületen szétterítjük. Rászitáljuk a lis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA parmezánt és a mascarponét és az ízlés szerinti sajtot krémesre keverjük, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, és sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük. A masszát legalább 1 órá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst összekeverjük a füszerekkel. Ezután diónyi gombócokat formázunk a masszából. Két evőkanál olajat hevítünk, beletesszük a húsgombócokat, és óvatosan megforgatva körbepirítju...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz