Családireceptkönyv.hu

Horchata : frissítő spanyol mandulatej


Írta:

Elk. idő: 15 perc
Adag: 15 személyre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kóla helyett: frissítő spanyol mandulatej (horchata)

Spanyolul: Horchata de almendras

200 g mandula ( Aldi-ból a legolcsóbb)
3 l víz
1 rúd fahéj
300 g cukor

Elkészítés:


A mandulás horchata (ejtsd: orcsátá) egyfajta mandulatej, amit Spanyolországban általában nyáron, frissítőként fogyasztanak. Én télen csináltam, és most is nagyon jól esett. Talán még az ünnepi asztalra is kikerül – ha más nem szilveszterkor –, mert a gyerekek is imádják.



Spanyol mandulatej (horchata) recept

Daráld le a mandulát a vékony, barna héjával együtt. Ha darált mandulát tudsz venni, az is jó, de figyelj rá, hogy a héjával együtt darálják le, ez apró barna maszatnak fog látszani az őrleményben.

Tökéletes megoldás, talán éppen ehhez az horchata recepthez készült az Aldi 200 g-os kiszerelésű, héjjal együtt darált mandulája.

Darált mandula
Héjával együtt darált mandula

Az horchata elkészítéséhez tedd a mandulaőrleményt és a fahéjrudat egy liter forró vízbe, és főzd egy-két percig.

Elég csúnya kinézetű, habos valami lesz, nem kell tőle megijedni. Kis lángon főzd, különben könnyen kifut.

Öntsd föl forró vízzel

Forrald néhány percig
Szűrd le a keveréket nagyon finom lyukú szűrőn. A cél az, hogy egyáltalán ne menjen át rajta semmi a mandulából, csak a folyadék maradjon meg.

Megjegyzés: a másik mandulatej receptemben írtak szerint azóta ezt a mandulatejet is kipróbáltam egy kicsit egyszerűbb módon. Eddig a pontig a recept ugyanaz, itt viszont hagyd a vízben állni a mandulát és a fahéjat egy éjszakán át hűtőben. Utána nem kell még egyszer felforralni, csak leszűrni, cukorral ízesíteni és kész.
Szűrd le vékony lukú szűrőn

Szedd ki a szűrőből a fahéjrudat és mosd le, arra még szükség lesz. A visszamaradt mandulaőrleményt kidobhatod.

Többen kérdeztétek, hogy mit lehet csinálni a mandulaőrleménnyel, ha nem akarod kidobni. Nagyon jó ötletet adott Jolanda, lásd lent a hozzászólások között a linkre kattintva. :)

A leszűrt folyadékhoz önts újabb egy liter forró vizet, tedd bele a fahéjrudat, és ismét forrald néhány percig.

Szűrd le ismét a keveréket

A félkész mandulatejet ízesítsd a cukorral, és öntsd fel még kb. egy liter vízzel. Ha édesebben szereted, tehetsz bele több cukrot, egyes receptek ilyen mennyiséghez 1 kg(!) cukrot, vagyis az általam használt mennyiség háromszorosát írják! Az utolsó egy liter víz egyébként ízlés szerint elhagyható, úgy sokkal édesebb és mandulásabb ízű italt fogsz kapni.
Mandulás horchata
Második szűrés után
Az elkészült mandulatejet hűtsd egy éjszakán át hűtőben. Az horchata akkor jó, ha egészen hideg. Én a fahéjrudat is benne hagytam, ettől intenzívebb lett az íze.
Hidegen fogyaszd
Hidegen fogyaszd!
Miért is jó a mandulatej (horchata) kóla helyett?

Sima cukorral és csapvízzel készítve negyedóra alatt remek italt kapsz, amiből kb. 200 Ft-ra jön ki egy liter.

Ha egészségmániás vagy, akkor használj hozzá szűrt vizet és fruktózt, így sem fog egy liter üdítő 300 Ft-nál többe kerülni.

És akkor most nézd meg, hogy mennyit fizettél legutóbb egy kétdecis vagy félliteres palackos üdítőért, és olvasd el az összetevők listájánál, hogy miket öntöttél vele a szervezetedbe.

A mandulás horchatával pedig nemcsak hihetetlenül finom, frissítő és különleges ízű italt tudsz otthonra varázsolni, de ráadásul garantáltan tartósítószer-, és adalékmentes. A környezetet is véded, hiszen nincs felesleges PET palack gyártás és szállítás. Ha ennyi előnye van, akkor miért is vennél kólát?

Mit jelent az, hogy horchata?

Az horchata (ejtsd: orcsátá) spanyol nyelvterületen elterjedt italok gyűjtőneve. A Spanyolországban legismertebb és nyáron gyakran fogyasztott fajta horchata egyébként nem mandulából, hanem egy itthon nem ismert növényből készül. Ennek neve spanyolul chufa, magyarul mandulafű vagy mandulapalka, de bevallom, ezzel a magyar szóval csak a cikk írása kapcsán találkoztam először. Ha Spanyolországban jársz, gyakran találkozhatsz vele úgy, hogy horchata de chufas.

Trükkök, tippek, praktikák:


A mandulatej szó így inkább csak az ebben a receptben megadott változatra igaz, mert a világ különböző részein az horchatát készítik még szezámmagból, rizsből vagy árpából – az horchata név is állítólag ez utóbbi latin nevéből (hordeum) származik.

Horchata : frissítő spanyol mandulatej

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Italok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Forró rumpuncs
Forró rumpuncs

Megmossuk a gyümölcsöket, vékonyan megpucoljuk, és a héjakat vízben felforraljuk. Hozzáöntjük a borokat, a rumot és a cukrot, kevergetve éppen csak felforraljuk. Hozzáöntjük a g...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Karácsonyi puncs
Karácsonyi puncs

◾️A citromot és a narancsot jól megmossuk és letörölgetjük, majd mindkettőt nagyon vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér részből ne maradjon rajta. ◾️Egy edénybe feltesszük forrn...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Narancsos forró csoki
Narancsos forró csoki

A narancs héját mosd meg, jó alaposan dörzsöld is meg, majd vékonyan hámozd meg. A tejet öntsd egy lábosba, keverd hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, a narancs héját, és kis lángon f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Citromturmix
Citromturmix

Meleg vízben alaposan megmosunk egy citromot és egy almát. Az almát meghámozzuk, daraboljuk, a citromot citromfacsarón jól kisajtoljuk. Tejjel és a mézzel sima állagig turmixoljuk....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk