Hozzávalók:
1 kg káposzta
só
80 g zsír
30 g élesztő
1 dl tej
csipetnyi cukor
1 kanál zsír, vagy 2 kanál olaj
1 tojás
1 vizespohár tej
bors
tojás (a kenéshez)
1 kg káposztát meggyalulunk, utána még apróra vágjuk és besózzuk. Még jobb ha a káposztát megreszeljük 1/2 óra múlva jól kinyomkodjuk és 80 g zsiradékban (zsír, olaj) világos barnára pároljuk, majd hűlni tesszük. Közben 30 g élesztőt 1 dl langyos tejjel, 1 kanál liszttel és csipetnyi cukorral felfuttatunk. Egy tálban (habüstben) eldörzsölünk 1 kanál zsírt, vagy 2 kanál olajat, 1 egész tojással, 1 kávéskanálnyi sóval, 1 vizespohár langyos tejjel és annyi szitált liszttel, hogy jól gyúrható, sem kemény, sem lágy tészta legyen belőle. A felfuttatott kovászt hozzáadva nagyon jól kidolgozzuk, és az üstöt letakarva kelni hagyjuk. A megkelt tésztába lisztezett gyúródeszkán beledolgozzuk a kihűlt és jól megborsozott káposztát, azután 15 perces pihentetésekkel háromszor hajtogatjuk. Az utolsó hajtogatás után hüvelykujj vastagságúra nyújtjuk, ás nagyobb pogácsaszaggatóval, esetleg borospohárral kiszúrjuk. A kiszúrás után megmaradt tésztát nem gyúrjuk össze, hanem egymás tetejére rakva megint hüvelykujj vastagságúra nyújtjuk. A pogácsákat tepsiben még 20 percig kelesztjük, akkor késsel bevagdosva, tojással megkenve, nem túlságos forró sütőben szép pirosra sütjük.
Na ez az, aminek én sem tudok ellenállni. Nagy sikert arattam vele mind a család, mind az ismerősök körében!
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, olajat, és alaposan kidagasztjuk. 1 óra alatt meleg helyen duplájára keleszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. A reszelt sajtból kb egy nagy maréknyit félreteszek a többit belekeverem a lisztbe. Annyi tejfölt adok hozzá amivel puha tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a tésztát készítjük el. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az 1 tk. cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, sóval majd az é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát vágjuk kis kockákra és dinszteljük meg az olajon. A langyos vízben keverjük el a cukrot, futtassuk fel benne az élesztőt. Az átszitált lisztet, gyúrjuk össze a sóval,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű