1,2l pálinka (barack vagy szilva)
20 dkg zöld dió (még puha legyen)
6dl víz
40 dkg vegyes virágméz
4-5 db egész szegfűszeg
1 kisebb (3-4cm-es) fahéjdarab
1 rúd vanília
A diót nagyon alaposan megmossuk, összevágjuk, majd beletesszük a pálinkába.
Az alkoholban ázó diót hagyjuk lezárt tető alatt kb 2 hétig.
2 hét után lazán törjük össze a szegfűszeget és a fahéjrudat, és vágjuk ketté a vaníliát.
A 6 dl vizet felforraljuk, öntsük hozzá a mézet, legyen szép egynemű, majd húzzuk le a tűzről. Tegyük bele a fűszereket és hagyjuk teljesen kihűlni. A tetejéről a habot szépen szedjük le, ha lett rajta.
A nagy befőttesüvegben ázó diós pálinkához öntsük hozzá a mézes-fűszeres keveréket és keverjük össze az egészet.
Tegyük hűvös helyre kb 10 napra, kétnaponta keverjünk rajta egyet.
Ezután gézen átszűrjük az egészet (először érdemes egy sima szitán, majd a gézen). Már adagolható is díszes üvegekbe és fogyasztható.
Lehetőleg egy jó nagy befőttes üveggel dolgozzunk, aminek jól zárható teteje van.
1. A megmosott meggyet kissé összetörjük és uborkásüvegbe tesszük. 2. Egy maréknyi meggymagot is összetörünk és a gyümölcshöz keverünk. 3. Rászórjuk a cukrot és kistányérral lefe...
Elkészítési idő: 4 nap Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és gerezdekre vágjuk. A sárgarépát is megtisztítjuk, felszeleteljük, majd a megmosott narancsokat héjastól feldaraboljuk. (Csak akkor h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőtökpürét (sült sütőtök botmixerrel átpürésítve) egy edénybe tesszük és hozzáöntjük a tejet. Hozzáadjuk a fűszereket és a mézet és összefőzzük. 1 mokkáskanál fahéj (őrölt),...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű